måndag, juli 25, 2011

”Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet”

Det är svårt att skriva något som betyder något och som samtidigt inte känns helt banalt, med anledning av de fruktansvärda händelserna i Norge.

Mycket klokt har sagts kring detta, men jag tror att Markus Uvell uttrycker det bäst på Newsmill: "Sanningen är att fruktansvärda saker kommer att fortsätta hända då och då..."

Inget öppet samhälle kan bygga bort alla risker. Fria människor är fria att tänka även destruktiva tankar. Tydligen har den svenska justitieministern, Beatrice Ask, sagt att det nu är läge att överväga mer övervakning på nätet. Mycket sorgligt och en flat kapitulation inför det fria samhällets motståndare.

Lärdomen kanske istället borde vara att en kompetent, effektiv och lokalt belägen poliskår hade kunnat ingripa snabbare och kanske inte hindrat tragedin, men minskat dess omfattning betydligt.

Pinsamt och ledsamt är också Sverigedemokraternas skamlösa försök att plocka billiga poäng på katastrofen. Den enda trösten är väl att deras neddragna brallor skapar avsmak för en och annan potentiell sympatisör.

Lika usla som SD är, lika stor visar sig Jens Stoltenberg. "Vedergällning genom mer demokrati" platsar bland de bevingade ord som uttalats av historiens största politiska ledare.

Etiketter: , , , ,

3 Comments:

Anonymous Nicklas Eriksson said...

Det var fan. Kanhända de norska sossarna tänker göra vår demokrati fullständig och införa ekonomisk demokrati

6:35 em  
Blogger Hemlige said...

Ja, du har ju tidigare bla försvarat Sverigedemokraten Erik Hellsborn, som i alla väsentligt delar Behring Breiviks åsikter, så du har ju själv redan fastnat i samma träsk själv.

3:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag vet inte vem Erik Hellsborn är, men att hävda att han sympatiserar med massmördare är väldigt grovt. Lika grovt som att hävda att Ohly sympatiserar med Pol Pot.

Sen är ju Sverigedemokrater och Vänsterpartister i allmänhet inte i synk med modern demokrati och människosyn. Det ska de givetvis kritiseras för. Men vilken debatt blir bättre av att klumpa ihop folk med massmördare?

/ T.

11:03 fm  

Skicka en kommentar

<< Home