torsdag, mars 15, 2012

Låt vuxna människor röka om de vill det!

Det verkar råda en bred politisk enighet om att staten har rätt att, och dessutom bör, styra medborgarnas tobaksbruk. Hos liberala partier anförs frihetsargumentet - att man har rätt att inte få sin egen frihet inskränkt av andras rökning.

OK.

Varför då dra gränsen vid rökning? Pruttar, dålig andedräkt, korvgrillning i det fria, parfymer och våta hundar borde rimligen vara ett liknande frihetshot? För att inte tala om folk som vill tala med dig på tunnelbanan!

Någonstans måste vi dra gränsen för politikens lust att detaljstyra medborgarnas liv. OM din balkong blir obrukbar pga grannes rökning borde problemet gå att lösa utan att förbjuda all rökning på alla balkonger?

Naturligtvis är det farligt att röka. Men det är mycket annat också och var och en måste få avgöra hur man vill balansera mellan konsumtion av sådant man finner njutbart och hälsoriskerna förknippade därtill.

---

För mer info om rökningen, dess hälsorisker och den politiska relevans som kan kopplas till detta rekommenderas detta inlägg av Karl Malmqvist.

---

När vi i valanalysen 2018 frågar väljarna varför ingen röstade på oss, ringer vi på hos en tidigare centerväljare. Vi kliver över plast och byggdamm som är kvar sedan man plockade av de översta våningarna från huset (eftersom inget hus numera får vara högre än folhälsoinstitutet).

Medborgaren öppnar dörren, iklädd sin obligatiska "frihetsutrustning", bestående av flytväst, hjälm och knäskydd, samt gps-sändare för att hen ska kunna hittas när hen går vilse. Vi bjuds in på en kopp koffeinfritt kaffe och en rössnerkaka, bakad på spannmål, margarin och e-nummer, levererad av McCarema som vann upphandlingen om att leverera fikabröd i enlighet med livsmedelsverkets rekommendationer (att tillhandahålla folkhälsoriktiga livsmedel blev en naturlig del av kommunal kärnverksamhet i samband med programmet "Hälsorycket").

Efter en stunds resonerande visar det sig att politiken ju alltmer har kommit att handla om hur viktigt det är att att staten tar väl hand om medborgarna. Allting är ju så farligt och hur ska man som enkel professor i molekylärbiologi förstå de politiska konsekvenserna av felaktigt beteende? Och Centern har helt enkelt inte trovärdighet i dessa frågor med sin minst sagt tvivelaktiga historia om att ha förordat valfrihet, mångfald och marknadsekonomi.

För att inte tala om det där hemska gårdsförsäljning!? Det nuvarande systemet är mycket bättre. På fredagarna, om man har beställt i god tid, kommer systembolagets funktionärer hem och administrerar ett kontrollerat alkoholrus med kvalitetsprodukter valda av systembolagets experter och social kontroll. Det där, som anses ha räddat hela det fria samhället, var ju Centern EMOT!

Vi får helt enkelt lägga ner, flytta till Jämtland och kämpa för republikens frihet.

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Grafeus said...

Rökare lär ju inte leva lika länge som icke rökare, då tjänar ju staten in en hel del på uteblivna pensioner och åldringsvård. En bra affär för statskassan kan tyckas? Men nej, tobaksröken ska bekämpas med en närmast religiös övertygelse. Det här känns som morallagar.

11:34 em  
Blogger sven said...

Johan Hedin tillhör fel parti.
Johan skulle bli en utmärkt ledare för ett libertarianskt parti ett sådant parti saknas i Sverige.Ett parti som kraftigt vill minska på förbuden och skatterna.
Försöken att göra Centern till ett sådant parti som stureplancentern har försökt att göra har bara skadat Centerpartiet.

4:02 em  
Blogger sven said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

4:03 em  
Anonymous Anonym said...

Kämpa vidare. Jag vill kunna röka min cigarr och ta en starksprit på bordellen klockan 8 en tisdagmorgon.

6:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home