torsdag, januari 25, 2007

Ekot spekulerar...

I ett märkligt, korkat och synnerligen politiskt färgat inlägg konstaterar ekot att "Oron växer hos boende i hyresrätter". (jag bor i hyresrätt och känner mig fan inte orolig alls)

Ekot gör en minst sagt uppseendeväckande tolkning, nämligen att det blir färre bostäder när fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Något ...ähum... annorlunda analys, kan tyckas:

Lägenheterna försvinner ju inte för att de ombildas till bostadsrätter. Även om en person inte kan/vill köpa en bostadsrätt, så gör någon annan i bostadskön det och frigör sålunda en plats i kön. Bra va?

Snarare borde antalet lägenheter öka. Bostadsbolagen kan använda de pengar som man får in på försäljningarna till nybyggen. Nybyggen som annars inte skulle kunna ha ägt rum.

Ekot har också hittat en stackare som har "tvingats flytta" pga borättsombildningen. Anledningen till att han "tvingats flytta" är att han inte gillade att ha sina grannar som hyresvärd. Säkert en relevant orsak att flytta för honom, men inte fan är det att TVINGAS flytta?

Man blir ju förbannad. Själv bor jag i en söderförort och vi har en förening och ville ombilda redan förra gången det var på tapeten, men fick avslag. Däremot fick våra grannar på andra sidan gatan ombilda. (Som genom ett lustigt sammanträffande bor det en tongivande socialdemokratisk stockholmspolitiker där.) Nu försöker vi igen och att döma av moderaternas vallöfte borde det gå ganska bra, tycker man.

2 Comments:

Anonymous Fredrik said...

Det var samma fina vinkling i DN. Där ställer sig Hyresgästföreningens ordförande starkt kritisk till förslaget. Vem annars och vad annars?
Ett plock i hennes argument:
Regeringens agerande är kontraproduktivt. Man säger att man skapa nya jobb i landet. Men all forskning visar på att de som äger sin bostad inte är benägna att flytta på sig, till jobben. Det skapar stora problem när det inte finns möjlighet att hyra en bostad på den ort där jobben finns.. Just det. Så nu går det att välja var man vill bo? På hyra. T.ex. i Stockholm. Då har det ändrat sedan jag letade efter hyresrätt i Stockholmstrakten för något år sedan.
Det handlar om att man skrotar något som fungerat under 50-60 år. I många andra europeiska länder har man ett betydligt större bestånd av hyresrätter än vi har i Sverige.
Det här argumentet är riktigt bra! Vad är det som har fungerat under 50-60 år och som gör att andra länder har större bestånd av hyresrätter?

1:09 em  
Anonymous Anonym said...

precis, det har ju inte direkt vimlat av lediga hyresrätter under den socialdemokratiska styret.
Svarthandeln av hyresrätter har ju uppkommit just på grund av detta problem.

Svårt att tro att "nya" regeringen skulle kunna lyckas sämre än vad dessa klåpare har åstakommit på alla dessa år.

1:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home