onsdag, mars 28, 2007

Rättvisare utan förmögenhetsskatt

Förmögenhetsskatten är på väg ut. Inte en sekund för tidigt.

Skatten i fråga tillför nästan ingenting till statskassan. Dess enda syfte är retoriskt. "De rika ska betala".

Nu är så inte fallet i praktiken. De riktigt rika kan utan vidare placera utomlands och se till att deras pengar aldrig decimeras av något så profant som en förmögenhetsskatt. Det är vanligt folk som har jobbat hårt för att kanske skaffa sig ett hus som drabbas.

Det har dessutom negativa effekter för samhällsekonomin.

Dels genom att de rent ekonomiska incitamenten att starta nya verksamheter i Sverige blir mindre, när man får behålla mindre av de pengar man tjänar. (Tveksam om detta i praktiken dock. Man tänker inte så när man brinner för en idé)

Dels genom att bristen på privat kapital gör det svårare att få tidiga investeringar till nya "galna" affärsprojekt. Bankerna är ju liksom inte så ...ähum... dynamiska.

Sen finns det ju en aspekt till som inte är helt oviktig. De pengar man lyckas spara ihop ägs faktiskt av den människan. Andra kan inte utan vidare göra anspråk på dem, hur väl man än argumenterar om hur de ska användas.

Koolt att den nya regeringen sänker skatten. Koolt att man gör det tillsammans.

Etiketter: ,

5 Comments:

Anonymous Anders Lönnfält said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:03 fm  
Blogger RMgX said...

Lite synd bara att sänkningen måste "finansieras" genom att ta bort avdragsrätten för privat pensionssparande över 12000. Särskillt när dagens unga troligen måste pensionsspara mer än tidigare generationer.
Ska jag skattas igen på mina redan skattade pensionspengar den dag jag tar ut dem eller är det något jag missförstår här.
Att ta bort förmögenhetsskatten är bra men hade man inte endast kunnat utnyttja det överskott som finns i budgeten för att finansiera det hela eller skurit ner i statliga utgifter.
Så ett steg i rätt riktning men sedan smygsossar man sig tillbaka en hel del.

1:26 em  
Blogger Alexander said...

Rimligare hade varit att finansiera det hela med en minskning av ränteavdragen istället.

3:53 fm  
Blogger Kaptenen said...

Mer mat åt mätta moderater.

10:37 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Och åt dig. (och mig)

7:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home