tisdag, maj 20, 2008

Olika valdagar ökar demokratins kvalitet

Dagens DN Debattartikel är ta mig fan det bästa politiska utspel jag sett på ...tja... så länge jag kan minnas! Det handlar om något så viktigt som att utveckla det mest centrala politiska instrumentet vi har: Konstitutionen.

Det är också MYCKET tillfredställande att Miljöpartiet är med på tåget. Utan en blocköverskridande överenskommelse kommer man ingen vart med grundlagsändringar.

Olika valdagar för riksdags- respektive kommunval kommer att kraftigt öka intresset för framförallt landstingspolitiken. En styvmoderligt behandlad politisk nivå som sällan uppbringar särskilt mycket engagemang, samtidigt som landstingen håller i de frågor som verkar beröra folk allra mest, som exempelvis kollektivtrafiken och vården.

På radion i morse uttalade sig en nyvaken professor från Göteborg om att olika valdagar skulle minska valdeltagandet, men det är ett argument som inte nödvändigtvis behöver betyda så mycket.

Det är möjligt att själva kvantiteten blir lidande, men hur många är det inte i dag som skickar med framförallt landstingsrösten slentrianmässigt?

Med olika valdagar finns utrymme för viktiga debatter i frågor som engagerar och även om deltagandet kan bli lägre, ligger det definitivt mer eftertanke bakom rösten vilket på ett sätt ökar väljandets kvalitet.

(Läs även Ingerö.)

Etiketter:

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kallar du att ha med Miljöpartiet för blocköverskridande? Haha. Sen är ju förskaget om åtskilda röstningsdagar förödande för röstningsdeltagandet, Sverige kommer inte vara med i 80% klubben längre. I Storbritannien har de kommunval för sig vilket ändå resulterar i att kommunvalen blir till en nationell kampanj fast med mindre röstdeltagande. / Staffan

3:32 em  
Anonymous Anonym said...

Anonym, antalet deltagare utav de röstberättigade säger intet om hur väl demokratin fungerar... möjligtvis kan man argumentera att det vore bra att bli av med röster som inte är grundade på välinformerade beslut.

6:17 em  
Anonymous Anonym said...

"antalet deltagare utav de röstberättigade säger intet om hur väl demokratin fungerar". Menar du allvar? Så om Sverige skulle tappa 20 % av deltagandet och ligga på 60% så skulle det inte vara ett bevis på att väljarna känner sig alienerade och främmande inför politiken och därmed den representativa demokratin? Det är ju rent hemskt att höra att nisse verkar tycka att det är befriande om vi får lägre valdeltagande för att vi därmed rensar ut de oinformerade. / Staffan

8:53 em  
Anonymous Anonym said...

Hellre att folk röstar på någonting de verkligen brinner för, än att de bara av gammal vana går och lägger rösten på sossarna eller moderaterna...

Fattar verkligen inte Staffans besatthet vid röstetalet.

11:31 em  
Anonymous Anonym said...

Herregud är internet fullt av elitistiska nyliberaler som tror att dom upptäckt svaret på livets alla gåtor.

12:32 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, eller så är internet mest fullt av kommunister som gör allt vad de kan för att övertyga omgivningen om mänsklighetens inneboende värdelöshet..

9:05 fm  

Skicka en kommentar

<< Home