torsdag, februari 11, 2010

70-talet ringde... de vill ha tillbaka sin socialism

Liberaler anser att människor faktiskt tjänar sina egna pengar. Staten kan möjligen ha en utjämningsambition, om man är lagd åt det socialliberala hållet, men i grund och botten är människor fria varelser som äger resultatet av sitt arbete och är fri att sälja det resultatet till vem man vill på en marknad där flera köpare finns.

Rickard Nordin, CUF Göteborg, skriver idag om ett kommunpolitiskt förslag från Vänsterpartiet som vill minska lönespridningen i kommunen genom att förbjuda en lönenivå över fyra gånger den lägsta.

Ett helt relevant och begripligt om man är socialist.

Miljöpartiet har ju till och från gjort anspråk på att vara ett liberalt parti, så det är väl med viss förvåning som många konstaterar att MP stöder Vänsterpartiets förslag.

Själv är jag inte ett dugg förvånad. Peter Eriksson ville nyligen förstatliga SAAB, i partiprogrammet finns krav på tobinskatt, politisering av pensionsfonderna, löntagarfonder, begränsad äganderätt för företagare genom "anställdas förköpsrätt" och den gamla favoriten: "Vårt långsiktiga mål är en ekonomi utan ränta."

Miljöpartiet i Stockholms landsting ligger fast vid den socialistiska kursen. Nej till vård i andra driftsformer än landstingsägd. Förbud mot "vinst", vilket i praktiken omöjliggör privata investeringar.

Alla som av olika skäl åker bil i stockholmstrafiken ska straffas drakoniskt.

Min personliga "favorit" bland stolligheterna från MP i Stockholm: ett återinförande av telefonförbudet i tunnelbanan...

---

Läs även Alexander Bard, Albin Broman, Ida Karlsson och Magnus Andersson.

Etiketter: ,