onsdag, januari 17, 2007

Black metal - både gott och nyttigt

Vad i all fridens dar är det nu för märklig debatt som är under uppseglande. Tydligen gör vissa religiösa extremister gällande att hård hårdrock är någon slags "inkörsport" till nazism.

Även annorstädes kloka personer hakar halvt om halvt på och när det gäller just slayer kanske det kan ligga nåt i det hela, även om det ju finns tonvis med t ex synthband som i långt högre grad anspelar på totalitära ideologiers uttryck.

Men jag har goda nyheter till er som är rädda: Det är fråga om MUSIK! Starka uttryck, visst. Kontroversiella texter, oh ja. Men det är fråga om kulturyttringar och inget annat.

Jag är själv gammal yxsmiskare i dylik orkester och kan meddela att det finns få saker som är så effektiva för att få ut en massa aggressioner som att lira riktigt hård musik i en svettig replokal svinhögt. Sen är man lugn som en filbunke i flera dar...

Black metal är väldigt mysigt att även att lyssna till. Lite extra roligt är kanske att Sverige har fostrat flera epokgörande band i genren. Rekommenderar varmt att lyssna till exempelvis:

Bathory. Det var liksom här det började känns det som. Musikvideogiganten och Madonnapolaren Jonas Åkerlund var tongivande som batterist i nämnda band.

Candlemass. MYCKET njutbar musik. Deras senaste är fan i mig det bästa. GRYMT tung och fet metal med tonvis av pung!

Entombed. Innovativt, fantasirikt och fantastiskt mäktig hårrrdrock. Även deras senare alster är deras bästa om man frågar mig. Hollowman-EP'n är bland det bästa som gjorts.

Lyssna och njut! (i morgon kan det va förbjudet)