fredag, januari 12, 2007

EPP-dramatiken och rävspelet

Nyligen hemkommen från Bryssel med några intryck. Det var inte riktigt lika fullsmockade dagar som vanligt. Ett avstämningsmöte och lite "fotojournalistik" för ett projekt och en massa informella fikamöten.

Åsså naturligtvis tisdagens sjukt spännande röstning. Värre än melodifestivalen!

Det politiska spelet i Europaparlamentet har många bottnar och det går kanske aldrig att förutse alla aspekter. Den nya ordföranden för EPP, Joseph Daul, är (fram till typ nästa vecka) ordförande i jordbruksutskottet. Ett utskott som alltså nu kommer att behöva en ny ordförande. En eftertraktad post i stora jordbruksländer.

Spanjorerna gillade egentligen Gunnar Hökmark bättre (mycket bättre), men erbjöds naturligtvis utskottets ordförandeskap i utbyte mot stöd för Frankrikes kandidat.

Inget att gnälla om egentligen. Så funkar det. Men det är fantastiskt att tänka att en svensk faktiskt var jäkligt nära att ta hem det. Det skulle ha varit breaking news i europapolitiken!

Trots att Daul är en av de politiker jag allra minst önskar ökat inflytande, så finns det några positiva aspekter av veckans dramatik. Gunnar Hökmark blir vice ordförande, vilket är en post som medför ett stort inflytande. För det långsiktiga opinionsbildningsarbetet i gruppen KAN viceposten vara ännu viktigare.

Spanjorerna kommer med all sannolikhet bidra med en bättre ordförande i jordbruksutskottet än vad Daul har varit, vilket naturligtvis är mycket positivt. Ska bli spännande att se om det blir så nästa vecka. (ovanligt trist Strasbourgvecka annars)