onsdag, september 05, 2007

"Hur man ödelägger en ekonomi - för dummies"

Oljepengarna hjälper inte. Trots höga världsmarknadspriser räcker ändå inte intäkterna från oljan till att hålla Venezuelas ekonomi under armarna.

Denna posts titel är tagen från den alltid knivskarpa Bloggen Bent, som idag uppmärksammar Venezuelas växande problem som tyvärr saknar lösning. Åtminstone under överskådlig tid.

Under Hugo Chavez och hans "marsch mot socialism" har det som genererar varaktig tillväxt inte bara försummats, utan systematiskt motarbetats. Huvudlös statlig konsumtion har kastat landet in i hyperinflation och valutan befinner sig i fritt fall.

Nu planerar man att ta bort tre nollor från valutan, så att det som fram till nu var 1000 Bolivarer blir 1 Bolivar. Människors möjligheter att skapa värde blir allt sämre och snart kommer alla att behöva den fattigvård som gjort Chavez populär.

Problemet är att pengarna inte räcker särskilt långt. De räcker inte ens nu och det kommer inte att bli bättre.

Med USA i spetsen håller världen sakta på att ställa om till förnybara bränslen och efterfrågan på olja kommer att minska, liksom priset på den. Och i statlig regi sker utvinningen mindre effektivt än vad den gjorde när den var privatägd.

För att ingen ska få för sig att detta ändå är dåligt kringskärs alla möjligheter till kritiska röster.

Se även dessa poster:

Vad händer sen?

"Levande politiskt samtal ute på gatorna"

Vacklande stöd för Chavez

Etiketter: