torsdag, oktober 25, 2007

Lagen om att hålla ungdomar och nyinflyttade utanför arbetsmarknaden

Är det arbetslinjen som gäller eller?

Visst. Att sänka skatten är bra, liksom att strama upp ersättningssystemen. Det ökar incitamenten att gå från att inte jobba till att jobba.

Sysselsättningen kommer säkert att se OK ut så länge vi har högkonjunktur, men när den vänder nedåt igen kommer det att krävas mer av de institutionella systemen för att de som får lämna ett jobb ska få ett nytt.

Vi MÅSTE ha bättre rörlighet på arbetsmarknaden. Vi lever i en kraftigt föränderlig ekonomi där gamla arbetstillfällen kommer att försvinna och lämna plats för nya.

Vi kan inte ha ett regelverk som till största del syftar till att försvara de gamla jobben. Det hindrar framväxten av nya och att färre har de jobb som de vill ha.

LAS har länge varit ett rött skynke för LO och Socialdemokraterna och det kanske man kan förstå. De är liksom lite fast i sin historia.

Moderaterna verkar nu adopterat arbetarrörelsens historia och verklighetsbeskrivning. För nu verkar många av moderaterna tycka likadant.

Lagen om anställningsskydd är en dålig lag. En lag som håller en människa kvar på ett jobb håller också en annan människa utanför samma jobb, även om den som tvingas stå utanför är bättre lämpad och på så vis förtjänar jobbet bättre.

Det verkar, som i fallet med hyresregleringar, handla om en misstro till marknadsekonomi. Det är möjligt att det speglar majoritetsviljan, men man har fan en pedagogisk uppgift också.

Bloggen Bent skriver om detta också och hoppas att gräsrötterna gör uppror mot partiledningen.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Ol' Dirty $venne said...

Från början kändes de nya moderaterna som en pragmatisk strategi och en förutsättning för att få en borgerlig regering. Nu börjar man undra vad de håller på med. Schlingmans framträdande på Svt igår var ju bara sorgligt.

Nä, vill man se liberalism får man gå till centerpartiet. Det har jag kommit underfund med.

10:42 fm  
Blogger Unknown said...

Johan: Din analys är som vanligt träffsäker och underhållande att läsa. Jag är personligen mycket besviken på att man inte gör något åt detta och istället omfamnar LO och lovar att man inte ska röra LAS eller arbetsrätten. Man kan ju hoppas att det är en skenmanöver men jag är inte så säker längre...

8:08 em  

Skicka en kommentar

<< Home