onsdag, januari 23, 2008

"Skydd mot övervakning i grundlagen"

Annie Johansson skriver tillsammans med partikompisen i integritetsskyddskommittéen, Agne Hansson, idag på DN Debatt.

Det handlar om att föra in integritetsskyddet i grundlagen och det är fan i mig på tiden!

Etiketter:

5 Comments:

Blogger Erik Starck said...

Ja, jättebra. Men akta dig för att gå omkring i offentliga miljöer med en kamera, t.ex. en mobilkamera. Polisen kan haffa dig:

http://www.fotosidan.se/cldoc/14746.htm
"Fotografering utan samtycke i privata miljöer blir i princip förbjudet."

6:39 em  
Blogger Annie said...

Det är nog ingen större fara. Men kanske om du hoppar upp i ett träd för att få bättre sikt in i en lägenhet och där fotar en person så ska du nog vara lite skrej, eller om du installera en fotoanordning i duschen, i omklädningsrummet elller någon annanstans dit allmänheten inte har insyn.

I offentliga miljöer, på skolgården, på badstranden, i trädgården är det inte förbjudet enligt förslaget.

7:38 em  
Blogger Annie said...

skraj.

Skrej är inget småländskt uttryck. Bra att förtydliga detta :-)

7:39 em  
Blogger Erik Starck said...

Annie: här kan man se foton från 40-talets USA i färg:
http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/sets/72157603671370361/

På den tiden var kameror fortfarande relativt ovanliga och foton likaså, inte minst färgfoton. Detta ändrade sig främst under 80-talet då kompaktkameror med autofokus lanserades och fotografering blev folkligt.

Behöver knappast påpeka hur detta formligen exploderat sedan kameran blev digital och sedermera en del av mobiltelefonen. Det såldes några hundra miljoner kameror förra året i världen.

Denna utveckling kommer att fortsätta. Vi lagrar en allt större del av våra liv.

Dra denna trendlinje lite längre och vissa talar om en tänkt produkt i form av en life recorder, som spelar in allt vi ser och företar oss, automatiskt kategoriserar det, lagrar det och gör det sökbart. Nokia är ett företag som ser detta som en möjlig produkt att utveckla:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3497596.stm

Det är inte science fiction och behöver inte vara så långt borta. Malmöbaserade Polar Rose utvecklar t.ex. mjukvara för automatisk igenkänning av ansikten. Kanske är sådan mjukvara standardutrustning i digitalkameror om säg 4-5 år.

Ponera att inom 5-10 år kommer teknologin som behövs för en life recorder att finnas tillgänglig till konsumentpris. En sådan kommer att vara fjärran från dagens kameror, mer likt Facebook + Youtube på speed än farmors gamla lådkamera.

Eftersom det är en grundlagsändring ni föreslår vore det intressant att höra hur resonemanget gått kring den accelererande utvecklingens nya möjligheter. En kamera idag är en life recorder i morgon.

Jag inser att folk vill ha ett privatliv och att det är kränkande att ovetande bli bevakad vare sig det är av en pervers granne eller staten. Det ska dock bli intressant att se hur gränsen för detta flyttar sig i takt med att nya sociala teknologier kommer fram samt hur väl juridiken hänger med i utvecklingen.

9:06 em  
Blogger Erik Starck said...

Ett intressant exempel:
An incensed Chinese couple, videotaped hugging and kissing on a subway platform, plan to sue the subway's operator after the video was uploaded to Youtube and other Web sites, attracting thousands of hits.

Notervärt: övertrampet sker egentligen först när videon publiceras, inte vid själva inspelningen.

11:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home