onsdag, mars 19, 2008

Forum Syd fokusförskjuter från mygelankagelserna

Anfall är bästa försvar. Så resonerar antagligen Forum Syd.

I SVT Aktuellt igår kunde vi höra en repris av den svidande revisionskritik mot SIDA som uppdagades för något halvår sedan. Den kritiken stänker också över på Forum Syd, som av någon obegriplig anledning anses lämpliga att hjälpa till att sätta sprätt på biståndspengarna.

En av deras ganska många chefer, Maud Johansson, mötte nyligen i radion handelsminister Ewa Björling och kritiserade henne, regeringen och EU för att de i frihandelsförhandlingarna med ett antal afrikanska länder kräver ömsesidigt avskaffade tullmurar.

Handelsministern, som knappt verkade vaken, var såvitt jag kan tyda de väl dolda andemeningarna ändå positiv till frihandel och det är väl bra. Synd att hon inte använde ett enda av de många och innehållslösa orden till att förklara varför.

Forum Syd tilläts sätta bilden och deras agenda är strikt antiglobalistisk. De gillar inte handel överhuvudtaget och medger motvilligt och endast efter hård och stringent argumentation att frihandel faktiskt KAN vara bra.

Går man upp mot dem i nationell radio måste man för helvete vara lite förberedd! Kunde inte en enda av de politiskt sakkunniga ögnat igenom valfri Johan Norbergbok och skrivit ner ett par pedagogiska stolpar till ministern?

Helt klart är att Forum Syd försöker ta initiativet i en mediabild nu och inte bara lyckas de med att föra fokus från myglet, korruptionen och det gigantiska klanteriet med miljardrullningen i det svenska biståndet... De vinner ju för sjutton debatten med sin antiglobalistiska svada, trots att så mycket finns att tillgå för att bevisa globaliseringens fördelar.

(Och låt dem nu inte komma undan sitt ansvar som följer av riksrevisionens svidande kritik mot SIDA.)

Etiketter: , , , ,