fredag, mars 28, 2008

"Jäkla kakmonster"

Fick nyss mail från en upprörd kompis som har sitt dagliga värv i finansbranschen.

Han hade läst en osedvanligt fördomsfull och korkad "analys" i aftonbladet om premiepensionssystemet och ett påståendet att dess dolda syfte att bära våld på allt gott och hederligt.

Han tyckte att jag skulle blogga om det. En hemställan som härmed hörsammas. :-)

Såhär skriver polarn i mailet:

"Dan Josefsson skriver idag en artikel i aftonbladet om PPM och fondsparande kopplat till nyliberalism. Det här kan vara den absolut mest snedvridna /roande samling ord som jag någonsin har läst.

Ett litet utdrag:

'- Mycket talar för att politikerna som skapade premiepensionssystemet ljög medvetet när de påstod att det var så fördelaktigt att aktivt välja fonder.'

Det är sorgligt att människor, i vuxen ålder, fortfarande tror att tillgången av kapital är en statisk siffra som endast är ”felfördelad” så att om en människa äter av kakan så blir en annans kakbit mindre."


Hela artikeln bygger alltså på ett gigantiskt missförstånd om hur ekonomin fungerar! Märkligt att nivån kan vara så låg, men det är ju tur att bloggarna finns...

Läs t ex gärna Danne Nordling, Andreas Bergh och Dick Kling.

Etiketter: , , ,

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Hela artikeln bygger alltså på ett gigantiskt missförstånd om hur ekonomin fungerar! Märkligt att nivån kan vara så låg, men det är ju tur att bloggarna finns..."

En mer samvetsgrann och ambitiös bloggare kanske hade pekat varuti missförstånden ligger. Två korta citat ur en så lång artikel tyder ju på att den i mångt och mycket har träffat rätt; särskilt när man ej med saklig kritik kan komma åt den.

Hur går ditt pensionssparande?

7:54 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har ialf gjort mina val här i livet och kan inte skylla det på någon annan. Är helt övertygad att detta kommer att löna sig ännu bättre på lång sikt.
Måste kännas skönt för dessa icke väljare att deras pengar inte ökat ett dugg under alla dessa år (om man räknar med inflationen) och sedan kunna skylla detta på staten att dom inte kan leva på sina låga pensioner.

Min chef har gort ett icke val och kommer idagsläget att få ut 500kr/månaden (garantipension från ppm) när han går i pension om 2 år

Jag tycker det är bra och positivt att vi ändå har denna fina möjlighet att själva kunna påverka vår egen framtida pension

8:14 em  
Anonymous Anonym said...

Du kanske borde pekat på att den högt uppsatta PPM-ekonomen som var en av "icke-väljarna" möjligtvis anser att Premiesparfonden är det bästa valet för honom, utifrån hans personliga riskkaraktär och andra pensionssparformer. Att påstå att de politker som införde PPM-systemet MEDVETET LJÖG för att vi MED FACIT I HAND kan se hur det gick, det är helt otroligt naivt och korkat. //"väljare"

8:37 em  
Anonymous Anonym said...

Och regeln om att man inte kan byta tillbaka om man en gång gjort ett aktivt val? Vad skulle det vara syftet med den om inte just så som Dan Josefsson skriver?

9:56 em  
Anonymous Anonym said...

och inte är det mycket till val när jag blir tvingad att satsa pensionspengarna på aktiemarknaden...

11:26 em  
Anonymous Anonym said...

Ingen är tvingad att sätta sina pensionspengar i aktiefonder. Är man tillräckligt korkad så väljer man naturligtvis räntefonder istället.

1:22 fm  
Anonymous Anonym said...

Att påstå att svenska politiker ljuger är väl som att helt utan grund påstå att vatten är vått?

Våra politiker vill bara det svenska folket väl, är det något vi märkt de senaste 20 åren så är det ju det?

Sverige har aldrig varit ett säkrare land att leva i, privatekonomin är god och skatterna låga. Integrationen av det fåtal nya invånare som flyttar in går bra och brottsligheten sjunker för varje år som går. Skolan blir bättre, sjukvården och polisen har alla resurser de behöver och våra politiker "älskar allt genuint typiskt svenskt" är övertygande om att "svenskar byggde landet" och anser att "allt ursvenskt är ren mänsklig utveckling".

Just ja, jag gillar sarkasm. Klart som fan att de ljög, de hade inte mer aning om vad de snackade om än när de prånglade ut Telia-aktier. Alliansen må vara kolera men de har inte tillfört mycket bra heller. Pesten (rödingarna) förstörde mer dock.

8:23 fm  
Anonymous Anonym said...

Alltså det enda rimliga är att man får ut sina pensionspengar som en del av lönen kontant så att man kan investera i vad man vill, vem vet man kanske har råd att köpa sig ett hus eftersom man har mer disponibla inkomster...

För många är ens egna hus den största pensionsförsäkringen.

11:02 fm  
Anonymous Anonym said...

den här debatten är väl rätt överspelad men here goes

gäsp och snark!
Josefssons artikel handlar egentligen inte om fondsparande (hans kritik är ändå riktig. De flesta människor kommer aldrig kunna hantera detta ansvar och vinna på det, så enkelt är det, oavsett vilken våt liberal dröm man plaskar i).
Artikeln handlar om hur tvångssparandet i fonder förändrar samhällsmoralen och tja, ideologin. typ. Jag kan några akademiska uttryck kring det här men tror de skulle förvirra än mer än dessa

glad sommar!

12:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home