onsdag, maj 21, 2008

Försvarspolitiken utgår från fel ände

Har tidigare skrivit om det svenska försvaret och att den svenska försvarspolitiken framstår som planlös och passiv. Detta har ju aktualiserats de senaste dagarna i samband med budgetdebaclet och den planerade övningen i Amerika.

Det kanske finns en sådan, men i så fall är den väl dold. Sverige verkar sakna en säkerhetspolitisk doktrin. Är det någon som ställer de högst rimliga frågorna: Vilka är hoten och hur ska de mötas?

Svensk försvarspolitik är materieldriven, snarare än grundad i en säkerhetspolitisk tanke.

Man kommer att tänka på den där kompisen som har en sjukt dyr och jäkligt vetenskaplig stereoanläggning, inhandlad och välservad på hi-fi-klubben, men vars skivsamling endast omfattar Absolut Music 7 och Aqua.

Jas och high-techubåtar i all ära, men har vi ingen tydlig idé om varför vi behöver dem kommer ingen att dansa på våra fester.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är sant att försvaret är väldigt materieldrivet. Men tex Jas som antagligen inte någonsin tänkt användas mot ett hot har haft andra effekter.

1. Wallenbergarna tjänade massa stålar.
2. Linköping har en high-tech-industri som saknar motstycke i andra delar av Sverige. Den är en direkt konsekvens av Jas.

Hade man struntat i Jas och sänkt skatten med motsvarande summa hade Linköping kanske inte haft samma försprång, men Sverige totalt sett skulle ha utvecklats bättre. Det hade varit bra för alla, förutom möjligtvis wallenbergarna.

// Tobbo

2:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home