torsdag, maj 15, 2008

Man blir trött på't ibland

Kära vänner. Mitt politiska jag genomgår just nu en inre kris. Som många säkert har märkt (och några påpekat) har det varit ganska skralt med bloggandet de senaste dagarna. Jag har börjat på säkert 50 poster, men raderat raderna lika raskt.

En bidragande orsak till det spartanska bloggandet är att det just nu är väldigt mycket jobb, men det är även något annat...

Allting känns ibland på något sätt liksom lite futtigt.

Visst är politiken förbannat viktig. Men ärligt talat spelar det inte så stor roll vad som skrivs på en blogg. Hur goda argument man än har och hur väl man än lyckas vederlägga motståndarens. De allra flesta har ändå redan bestämt sig. Det är ett litet antal (vanligen 10-15%) av väljarna som faktiskt byter block mellan valen och dessa är överlag väldigt ointresserade av politik. Det blir mer hur agendan ser ut ett valår som får betydelse för valets utgång, än hur partiernas representanter faktiskt argumenterar.

Och när man betraktar arenan och dess aktörer...

Unga arga "proletärer" med hjärtat till vänster (som med all säkerhet aldrig sett en svarv på vykort) som rasar mot än det ena, än det andra och vevar igång sig på ett synnerligen osunt "hat".

Ospecificerat varför, men hatar gör de. (någon hormongrej antagligen)

Dessa tomtar är så svåra att förstå sig på. De lever i en tid bättre än någonsin tidigare, de har ALLA möjligheter att skapa sina liv precis efter egna drömmar. Utbildning är gratis och marknaderna är fria (de flesta i alla fall) för vem som helst att bryta sig in på.

Men nä då. De föredrar att hata människor de aldrig träffat, eftersom de tror att de tillhör en "klass" och att andra (oftast sådana som faktiskt skapar allt det värde dessa människor tar för givet att fritt få disponera) förtrycker dem. (läs Mattias $venssons utmärkta post om just detta)

Och jag är ledsen mina vänner. Min (förhoppningsvis tillfälliga) uppgivenhet inför politiken har fler grunder än så.

Naturskyddsföreningen startar "klimatuppropet" tillsammans med FN-förbundet och Svenska Kyrkan. De tänker säga till Statsministern att man ska sänka de svenska koldioxidutsläppen med 40% istället för regeringens 30% i Sverige och resten upp till 40% i utlandet.

Detta saknar HELT OCH HÅLLET RELEVANS!!! De sammanlagda koldioxidutsläppen vi i Sverige bidrar med till den globala halten är 18 promille. Alltså mindre än 0,2%! Att gå man ur huse för att kräva av vår fruktansvärda miljöbovsregering ska lagstifta om tio procentenheter mer än vad som är överenskommet är tamigfan helt jävla FNOSKIGT!!!

Vi skulle kunna avskaffa bensinskatten och göra det obligatoriskt med V8:or och att man var tvungen att under dygnets alla ljusa timmar köra omkring, för att sedan låta bilarna stå på tomgång över natten... På ett globalt plan skulle det inte ens märkas!

Självklart ser SNF, Kyrkan och FN-förbundet detta som en pr- och marknadsföringsåtgärd. Är det någon i någon av de organisationerna som verkligen tror att "klimatuppropet" har någon betydelse för miljön är dumheten så omfattande att bygglov behövs.

Och sist men inte minst.

I förrgår stod vi utanför Street och väntade på att fildelningsdebatten skulle komma igång. Inför denna för framtiden väldigt avgörande fråga avbröts plötsligt samtalet av någon (förvisso en grymt trevlig snubbe, men ändå) som kände sig nödd och tvungen att dela med sig av den fantastiska nyheten om Henke Larssons come back inför EM.

Det är FOTBOLL!!! Det är ett spel. En lek. Ett konstruerat problem där det ska vara lagom svårt att få in trasan i motståndarens mål. Ingenting av det som sker på en fotbollsplan har någon som helst betydelse för någonting viktigt.

Nyheten toppade knuff igår.

När agendan ser ut som den gör är det fan i mig svårt att ackumulera engagemang att blogga om något vettigt.

Hrmf...

Etiketter:

11 Comments:

Blogger Hanna Wagenius said...

Hang in there, man! Det vore lite o-metal att ge upp en av Sveriges bästa bloggar bara för att vissa har problem med sitt logiska tänkande.

Med hopp om fortsättning,
//Hanna

10:56 em  
Anonymous Anonym said...

Fotbollen är lika mycket en "lek" som de filer som ska få fildelas fritt eller vara förbjudna. Det finns ingen principiell skillnad mellan en musiker och en fotbollsspelare. Inte heller mellan en person som njuter av att lyssna på musik eller en person som njuter av att se på fotboll.

Om fotbollen ska kallas för betydelselös så är många av eller rent av alla de fildelningar som du försvarar betydelselösa. Men om innehållet i fildelningen ska betraktas som betydelselöst - vad är i så fall poängen med att kämpa med blod, svett och tårar för bra lagstiftningsramar?

Sanningen är att det knappast finns något motsatsförhållande mellan politiskt intresse och lekintresse. Tvärtom bör det ses som en symbios. Vi behöver en bra politik för att kunna leka, men vi behöver samtidigt sysselsätta oss med värdefulla lekar för att uppleva behovet av en bra politik.

Du har full rätt att hävda att fotboll inte är en bra/meningsfull lek för dig (det respekterar jag helt och hållet!), men att mena att det är dumt att andra prioriterar sina intressen framför politik är en olycklig slutsats.

Politik bör aldrig betraktas som ett självändamål som ska "stå över allt annat" och är "viktigare". När det blir det så tappar det sin betydelse och blir meningslöst... Man blir bara trött på det, helt enkelt!

1:00 fm  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Håller med Hanna! Vi tycker om dig ändå Johan, trots lite blogg-oengagemang. :)

7:14 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Hahaha... Tack så jättemycket för värmande ord. :-)

Simon: Jag tycker att fotboll är ganska kul och jag följer Hammarby på ett sätt som antagligen är mer än sunt, men det ÄR ett konstruerat problem.

Nu är just din situation lite speciell eftersom du försörjer dig på sport. Men det gäller ju inte det stora folkflertalet.

Visst kan man engagera sig i fotboll om man vill, men det finns ju riktiga och viktiga problem att ta itu med...

8:26 fm  
Blogger Unknown said...

Johan... det du inte inser är att dina intressanta inlägg, argument och budskap (som presenteras med en synnerligen befriande rättframhet och skärpa) läses av många människor som i sin tur för det vidare i olika sammanhang. Du kanske inte "vinner" debatten med en förutfattad västersympatisör men det är och kan aldrig vara målet med att blogga...

Dina "ambassadörer" kommer ge ringar på vattnet som till slut bildar en jättevåg!

Hur äter man en elefant? - I små tuggor...

Tillbaka till tangentbordet nu!

Bus och kran
//Jonas

11:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Nej, sluta inte!!

12:04 em  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Idag är det något annat som toppar Knuff:

http://knuff.se/u/3d76d1/725/i

Kanske värt en kommentar? :)

5:57 em  
Blogger LeoB said...

PLC: Visst är politik viktigt och visst tar bloggande tid (min egen lever knappt). Och visst är det tråkigt att så få verkar lyssna, ta till sig det som skrivs. Men ... - behöver jag skriva mer än så?

11:17 em  
Anonymous Anonym said...

Du och jag har olika åsikter om det mesta, PLC. Och ibland upplever jag dig som onödigt arrogant och demagogisk, ovillig att ens försöka förstå motståndarsidan. (Vilket du iofs delar med 99% av alla politiska bloggare och debattörer vilken sida de än befinner sig på. Något som gör att jag har svårt för att engagera mig i det politiska livet på ett djupare plan.)

Trots det måste jag säga att du berikar den politiska bloggosfären tack vare din argumentation, din kunskap och ditt engagemang. Och det är inte många kapitalismälskande bloggare jag kan säga det om.

Så, ta det som du vill eftersom det kommer från en meningsmotståndare: men jag vill instämma med tidigare inlägg: Hang in there, man!

(Om fotbollslekens samhällsnytta är vi för övrigt fullständigt överens!)

3:15 em  
Anonymous Anonym said...

Socialism är sadism förklädd till humanism...

Det är vår förbannade skyldighet att bekämpa den...

Men ta en paus och kom igen sen, Johan..Du behövs...:-)

2:41 em  
Anonymous Anonym said...

Ja gillar man överklassens fasoner som nu finns i dessa besparingstider och som frossar ännu mer på de smås bekostnad samtidigt som man hyllar en ökad invandring när invandrarna själva är emot detta för de tycker att det hela spårat ur vilket jag personligen vet i ett invandrartätt område så är det nog dags att sluta blooga och fortsätta med att leva i sin egen drömvärld.

Frida

3:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home