lördag, maj 31, 2008

Stora sakfel i LO's osmakliga brevkampanj

Det är med blandade känslor man köper födelsedagspresenter till en tvååring. I ungefär hälften av fallen blir ungjäveln mer intresserad av omslagspapperet och leker med det i en timme, samtidigt som vederbörande ger blanka fan i den där jättefina traktorn, muminprylen eller vad det nu är för genialisk gåva man kommit på att det lilla livet inte borde kunna leva utan.

Det är ju en hissnande jämförelse, men lite samma fenomen uppstod nu kring LO's senaste märkliga tilltag; att skicka brev hem till enskilda riksdagsledamöters grannar.

Vi är många som förvånas över själva kommunikationsformen att man liksom inte ens reflekterade så mycket över själva innehållet.

Men det läser jag nu på Stefan Tornbergs blogg att han har gjort.

Det visar sig att LO's "informationsbrev" mest innehåller fel och lögner. Märkligt.

Såhär skriver Stefan om saken:

LO skriver: Sjuka riskerar i praktiken att få sin sjukpenning indragen redan efter 6 månader utan att någon form av rehabilitering prövats. Sjuka kommer att göras arbetslösa.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är att alliansregeringen inför skyddad tid i sex månader, och upp till tolv månader om det är sannolikt att man kan komma tillbaka i sitt gamla jobb. Detta är något som LO har efterfrågat. Med dagens regler kan den sjukskrivne prövas mot hela arbetsmarknaden redan efter tre veckor. Alliansregeringen går även LO till mötes vad gäller krav på förbättrat anställningsskydd – en lag om rätt till ledighet för sjukskrivna att pröva annat arbete införs.

LO skriver: Sjukpenning ska bara beviljas i undantagsfall efter 12 månaders sjukskrivning. Utom i ett fåtal fall ska ingen hänsyn tas till hur allvarlig sjukdomen är eller om en helt ny diagnos finns.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är att alla som har nedsatt arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden beviljas sjukpenning respektive förlängd sjukpenning i 12 + 18 månader.

LO skriver: Passiva arbetsgivare kommer att enkelt kunna kringgå arbetsmiljölagen och lagstadgade skyldigheter till arbetsanpassning och rehabilitering, eftersom Försäkringskassan inte ska kontrollera sanningshalten i arbetsgivarutlåtanden om möjligheterna till återgång.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är att rehabiliteringskedjan kommer tvinga arbetsgivaren att tillsammans med arbetstagaren samverka kring åtgärder som ökar möjligheterna för återgång i arbete på arbetsplatsen istället för dagens passiva sjukskrivning som nästan alltid slutar med en förtidspension.

LO skriver: Tiotusentals långtidssjukskrivna kommer redan från och med den 1 juli att få sin ersättning sänkt från 80 procent till 75 procent. De flesta har inte haft tillgång till rehabiliteringsåtgärder eller annan hjälp för att komma tillbaka.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är den att sjukpenningen fortsättningsvis kommer att vara 80 procent. Efter tolv månader införs förlängd sjukpenning, istället för obligatorisk prövning av förtidspension. Denna regering kommer inte att tillåta att människor sorteras ut i förtidspension med 64 procents ersättning. Det räcker med de 550 000 personer som redan skickats ut i permanent utanförskap.

Ska man ägna sig åt fula och osmakliga kampanjmetoder får man väl för fan se till att ha torrt på fötterna åtminstone.

Pinsamt, LO.

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Blogger Magnus Persson said...

Johan Linander lyckades hitta ytterligare ett: Han kommer inte att vara med att ta beslutet som det påstås att han ska ta; han kommer vara föräldraledig då...

11:19 fm  
Anonymous Anonym said...

"Ska man ägna sig åt fula och osmakliga kampanjmetoder får man väl för fan se till att ha torrt på fötterna åtminstone."

Då skulle det ju inte vara något som varken LO eller sossarna kunde ställa sig bakom.

6:11 em  
Blogger Callisto said...

Jag trodde bara extremvänstern och nynazisterna ägnade sig åt att peka ut var folk bor. En av de utpekade som nu uttalat sig i pressen säger att hon inte ens fins listad i den offentliga telefonkatalogen. Brutalt snett och allvarligt fel, och enligt mig över gränsen till trakasserier.

6:17 em  
Blogger Callisto said...

http://www.regeringen.se/sb/d/10386#item100304

Här finns förslaget så som det skrivits från början. Utan sagostunds-modifieringen.

7:52 em  
Anonymous Anonym said...

Ärligt talat, är inte det här ett fruktansvärt dåligt inlägg?

För du har ju ingen aning hur det ligger till egentligen? Du har bara valt att tro på Stefan istället för LO.

11:17 em  
Blogger Tony Eriksson said...

Ärligt talat ts. har du kollat in länken i kommentaren ovanför dig?

Läs, läs igen och inse att LO är:
ute och cyklar/seglar/på hal is.

10:48 fm  

Skicka en kommentar

<< Home