onsdag, juni 11, 2008

Åh, tack för att ni inte vänder mig i ströbröd och steker mig i smör...

Jag har utomordentligt stort förtroende för FRA. Har en del erfarenhet av samverkan med dem från min tid i det militära och jag upplevde dem oftast som mycket proffsiga och kunniga.

Men det motiverar ju inte att de plötsligt förses med befogenheter som så kraftigt kringskär andra väsentliga värden i samhället!

På deras webbplats står det att läsa att deras planerade bevakning av människors tele- och datatrafik liksom är som att fiska.

De beskriver verksamheten som att de lägger ut krokar och drar upp det som nappar. "De allra flesta är otillåten fångst" och ska dock kastas tillbaka utan att registreras.

Ska man vara tacksam över det!?

Med samma logik kunde man lika gärna motivera att en hemlig polis ska få stoppa människor på gatan för att kontrollera deras "papper". "De allra flesta är otillåten fångst" (de är inte terrorister eller grova internationella organiserade brottslingar) och därför har myndigheten den ofantliga godheten att låta dem gå, utan att registrera dem.

Eller varför inte spontana besök i slumpvis utvalada hem för att undersöka att ingen subversiv verksamhet pågår. "De allra flesta är otillåten fångst" och efter att StaPo gått igenom bokhyllorna, skivsamlingen och kryddskåpet lämnas den rannsakade familjen med ett leende och en önskan om ett snart återseende.

Människor är inte fiskar. Det spelar ingen roll att vi kastas tillbaka. Vi ska inte dras upp över huvudtaget.

____________

Anna Troberg, Basic Personligt, Erik Laakso, Caught in the act, Caught igen Mina moderata karameller, Cattis blogg, Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus Andersson, Cynism, Peter Karlberg, Bloggen Bent, Erik Hultin, Lakes Lakonismer, Sagor från Livbåten, Frihet fildelning och feminism, Syrrans granne, Eva-Lena Jansson, Federley, Kulturbloggen, Jonas på Bloggtidningen och Magnus och Nikke

Etiketter: ,

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Snyggt! En kollega till mig blev faktiskt stoppad av polisen på stan som ville se hennes legitimation. Hon upplyste dem vänligt och bestämt att såvida de inte tänkte presentera en misstanke om brott hade hon inga planer på att samarbeta och om konstaplarna ifråga tänkte framhärda i sin begäran avsåg hon att anmäla dem. Jag antar att de bägge konstaplarna var något stukade efter det. Vad de hade för anledning till att spontant stoppa en människa och begära ID-handlingar fick hon aldrig veta.

1:19 em  
Anonymous Anonym said...

Har man så lågt förtroende för en pattrulerande polis som försöker göra sitt arbete så att man inte ens kan visa legitimation utan att ställa till en massa strul så är man väl en av de som nu polisen redan letar efter eller så har man en allmän förkärlek för att djävlas med folk i tid och otid.Hur svårt ska det mest elementära behöva vara eller gick blixtlåset till ficka sönder där ID kortet låg !?.

Esteban

4:16 em  
Anonymous Anonym said...

Det här säger jag inte så ofta om den här bloggen, men nu kommer det från hjärtat: YPPERLIGT INLÄGG!

7:00 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Tack, Karbid!
Detta är en så in i helvete viktig fråga och det är fantastiskt att se vilket tryck vi faktiskt kan skapa när vi för en gångs skull gör gemensam sak, liberaler och socialister.

8:39 fm  
Anonymous Anonym said...

Är det inte typiskt att en korkad kommentar kommer från någon som kallar sig Anonymous? Jag förstår varför man vill vara anonym när man redovosar sådana åsikter.

Varför ska jag visa leg för en polis utan anledning? Om jag inte är misstänkt för något ska även polisen ha godheten att respektera min integritet.

Däremot är polisen skyldig att legitimera sig, och skall så göra utan anmodan.

Det är inte lag på att ha med sig ID-handlingar, och det skall det aldrig behöva bli. Följaktligen behöver jag heller aldrig visa ID-handlingar för polisen. Nån jävla måtta på fascisterierna får det vara.

9:15 em  
Anonymous Anonym said...

Javisst. Hur vet du om det är en polis, eller en som är utklädd till polis?

4:52 fm  
Anonymous Anonym said...

Med samma logik kunde man lika gärna motivera att en hemlig polis ska få stoppa människor på gatan för att kontrollera deras "papper".

Men snälla. Det begriper alla att obligatoriskt ID-kort är nästa logiska steg efter FRA-lagen.

FRA-lagen är så paradigmbrytande att det är oundvikligt. Storbritannien är redan där. Snart blir det EU-direktiv, just wait and see.

12:31 em  
Anonymous Jocke said...

Man kan faktiskt redan i vissa eu-stater bli arresterad om man inte kan visa id-handlingar. Så det är nog snart här det också.

12:43 em  
Anonymous Hörapparater said...

Det kommer definitivt bli så att du alltid måste ha det med dig, fast det kommer förmodligen finnas i mobilen som idag.

9:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home