torsdag, augusti 21, 2008

Eh.. jo, det ÄR ett förslag... (?)

Mark Klamberg har skrivit mycket oerhört både bra och viktigt om FRA-lagen och massavlyssningen. För det är han värd utomordentligt stor respekt.

Dagens kommentar kring vårt förslag på lösning är dock lite konstig.

För det första är det enligt en lång rad experter fullt möjligt att skilja ut transittrafiken. Vi har talat med trådägare, operatörer och andra i ämnet kunniga personer. Om alla dessa skulle ha fel och Mark ha rätt får jag be om ursäkt.

Ett direkt förbud för trådägaren mot att lämna ut annan data än transittrafiken hindrar FRA från att bedriva annan spaning.

För det andra är redan rubriken galen. Vadå inte finns något förslag? Det är i allra högsta grad ett konkret, rimligt och (om du frågar mig) bra förslag på en lösning på ett stort problem.

Arbetet går nu vidare i att sälja in detta till resten av regeringen, formulera en lagtext som effektivt reglerar förslaget så att det fungerar som det är tänkt.

Och det arbetet verkar vara på ganska god väg. Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag uttalar sig i Ekot positivt och säger att fp stöder Centerpartiets förslag.

Etiketter: ,

17 Comments:

Blogger Mark Klamberg said...

Per Ankersjö skrev precis på min blogg "Självklart är det ett utspel det handlar om idag. Något färdigt paket och lagförslag har ingen av oss talat om".

Just detta är min poäng. Det är ett utspel och inget förslag.

3:09 em  
Anonymous Anonym said...

För det första är det enligt en lång rad experter fullt möjligt att skilja ut transittrafiken. Vi har talat med trådägare, operatörer och andra i ämnet kunniga personer.


Vilka är dessa experter som har kommit på ett revolutionerande sätt att särskilja intressant från ointressant information och som nu på ett minst lika banbrytande sätt menar att man kan skilja svensk från ickesvensk genererad information och detta utan att gå igenom innehållet.

Namn eller organisation tack så jag kan kontrollera om källorna tål en närmare granskning.

Men jag gissar på FRA och Timbro, kanske någon telia"expert", dvs partsinlagor.

Har man argument som tål granskning så tål dom dagsljus också.

3:15 em  
Anonymous Anonym said...

Det Tolgfors sa i riksdagen idag var mycket klart. Centerns förslag är bara en del i diskussionen om integritetsförbättrande åtgärder, men det ändrar inget i själva lagen.
Då kan det inte vara tal om att förbjuda operatörer att ge FRA annan trafik t ex, för det skulle ju kräva en omarbetning av lagen, det vore inte bara ett tilläggsförslag för ökad integritet. Se debattsammanfattning:

http://kimo08.wordpress.com/2008/08/21/riksdagsdebatt-om-fra-lagen

3:45 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hej Mark. Tack för kommentaren. Det kanske är en fråga om semantik, men nog fan är det ett förslag.

Det är ett utspel också. Liksom sossarnas förslag om maxtaxa, folkpartiets språktester för medborgarskap och sådant.

Att något är ett utspel hindrar väl inte samma sak från att vara ett förslag? :-)

Att det sedan inte är ett färdigformulerat lagförslag är en annan sak. Det kräver ju en del arbete och före vi vet att den övriga regeringen är med på tåget och före vi vet exakt hur urskiljningen kommer att ske kommer inte det arbetet att kunna göras.

Scaber Nestor:

Några av de tekniska experter som har konsulterats kommer vara med på Hearingen den 29:e och då finns det tillfälle att ställa kloka frågor. Anmäl dig på centerpartiet.se om du inte redan gjort det.

3:47 em  
Anonymous Anonym said...

Ni kanske borde fråga den här snubben: http://stupid.domain.name/node/688

3:51 em  
Anonymous Anonym said...

Det är trevligt att några av de tekniska experterna kommer att finnas med på hearingen.

Jag vill se en presentation om hur de tekniskt sett kan skilja på trafik utan att läsa den.

Men som Dexion redan skrivit.
Trafiken som skiljs ut innan FRA får access står benämnd som “Raderas”, och detta ord har använts helt enkelt på grund av att lagring för kontroll av ipnummer måste ske oavsett under hur lång eller kort tid denna sker.

vad är den faktiska skillnaden mellan att en privat operatör tvingas mellanlagra och att FRA gör det själva?

Det innebär fortfarande att all trafik kontrolleras.

5:11 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Nej, inte om det fungerar som man har beskrivit det för oss.

Men för all del. Viktigt att säkra detta, så ligg på.

Det hela bygger ju på att vi slipper massavlyssningen. Annars står inga av kritikerna i centerpartiet bakom förslaget.

5:19 em  
Anonymous Anonym said...

Japp, precis som jag förutspådde.

FRA och Telia.


Nästan skrattretande att två partsinlagor står för expertisen.

5:23 em  
Anonymous Anonym said...

"Några av de tekniska experter som har konsulterats kommer vara med på Hearingen den 29:e och då finns det tillfälle att ställa kloka frågor."

Varför är det så hemligt vilka dessa tekniska experter är ? Du påstår att de har lyckats övertyga er centerpartister om att IP-åtskillnad är möjlig. Då vore det väl inte så konstigt om de kan stå för sina åsikter IDAG och inte först den 29onde.

Jag tycker det ser ut som att ni Centerpartister laddar upp för ännu en splittrings-taktik. Luktar "Judas" Federley lång väg.

5:45 em  
Blogger Mark Klamberg said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

6:09 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Alltså, när det gäller partsinlagor, vill jag minnas att Telia var kritiska till lagen.

FRA vill naturligtvis ha så mycket information som möjligt, men jag tror ärligt talat inte att de ljuger om detta. Det vore ju i så fall smartare för dem att säga att det inte går att skilja ut eftersom de då skulle få ett större urval att botanisera i...

Några enskilda privatpersoner som arbetar med datasäkerhet och internetarkitektur på olika företag har hjälpt oss att diskutera kring detta. Om de vill berätta att de har gjort de får de outa sig själva. Jag tänker inte göra det.

Och jag förstår ärligt talat inte varför vissa envisas med att problematisera kring detta.

Om det inte går att göra, så gör vi det inte!

Anonymous 5:45: Du får tro vad fan du vill.

6:13 em  
Blogger Mark Klamberg said...

Johan,
Du skriver:
"Hej Mark.
...nog fan är det ett förslag. Det är ett utspel också. Liksom sossarnas förslag om maxtaxa, folkpartiets språktester för medborgarskap och sådant."

Saken ni centerpartister måste förstå är att FRA:s kabelspaning sätter igång den 1 januari 2009 om inte 4 borgeliga ledamöter röstar ner lagen med oppositionen. En motion om detta måsta presenteras september 2008. Ni FRA-kritiker i centern verkar istället vilja diskutera, utreda och ha "hearings" om utspel där ni själva inte vet vad ni vill eller om utspelen går att genomföra rent tekniskt. Om ni har ett konkret förslag - presentera det. Om ni saknar ett konkret förslag - lägg all fokus på att att lagen rivs upp. Om båda dessa alternativ är omöjliga - sitt stilla. Annars går ni bara regeringens ärenden i denna fråga.

Vi talar inte om utspel om maxtaxa och språktest. Vi talar om en lag som redan är antagen och som innebär de facto massavlyssning.

6:14 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå igen Mark.

Du har absolut rätt i att frågan är mycket viktigare än sådant som maxtaxa.

Exemplen var för att visa att samma sak kan vara både ett utspel och ett förslag.

Det är möjligt att du har rätt, men politiken skapas i partierna. Det kan man tycka vad man vill om, men så är det.

Vi försöker göra någonting som är jävligt dåligt om inte bra så åtminstone mindre dåligt. Vårt förslag är något som vi tror ligger inom möjligheternas horisont.

Det kanske är helt fel. Det kanske är lönlöst. Men vi försöker...

6:31 em  
Blogger Mark Klamberg said...

Johan,
Inom möjligheternas horisont finns det en chans att de sex folkpartisterna tillsammans med oppositionen röstar ner lagen. Ert utspel har gjort livet svårare för dem, precis som överenskommelsen mellan Federley och Tolgfors. Det är dags att vi börjar lära oss något.

6:40 em  
Anonymous Anonym said...

Vi försöker göra någonting som är jävligt dåligt om inte bra så åtminstone mindre dåligt. Vårt förslag är något som vi tror ligger inom möjligheternas horisont.Läs det du själv skriver och säg ärligt om du tror på det själv.

Är desperationen så total inom allianspartiernas kritiker att ni är beredda att ge legitimitet åt denna vidrighet genom ytterligare ett tillägg?

Det är just sådana här kompromisser som späder på politikerföraktet.

Gör inte en ny Federley är ni snälla, ni har åtminstone fram till hearingen på er att göra det rätta.

Det rätta är att Riva FRA-lagen, inte fernissa den med ytterligare ett tillägg som kommer att försvinna med tiden.

6:44 em  
Anonymous Anonym said...

"Anonymous 5:45: Du får tro vad fan du vill."

Vilken otrevlig ton. Lite typiskt för den här bloggen. Du verkar vara en riktigt testosteronstinn hanne !

Jag får alltså tro vad jag vill. Då fortsätter jag att tro att centerpartiet består av ett gäng fejk-liberaler vars uppgift är att splittra medborgarmotstånd mot inskränkningar i den personliga integriteten. Det här fra-debaklet är mestadels er hög med skit, och den kletar av sig på ert parti och de flesta av era medlemmar.

8:35 em  
Anonymous Anonym said...

Shitpommesfrites! Det lär ju börja lukta brända experter snart!

Är det kompetenta experter, så har de förmodligen bara svarat på området de behärskar. Kanske IP. Kanske TCP. Eller kanske routrar från Cisco. Eller Notepad.

Jag känner varken till frågorna, svaren, eller hur ni tolkat. Misstänker dock att de knappast vill bli "outade" som du säger så adekvat. Jag förstår varför.

Om det vore så enkelt att de tekniska abstraktionerna stannade där skulle ju allt vara fina firren!

Vi kan gå vidare och fundera över vad extraktionen av abstraktionens information kostar i processcykler, men jag tror inte utrymmet riktigt räcker. Däremot är det alltid någon som för betala för det. Även om det är en datamaskin hos en operatör. Där tror jag dock att våra vänner på FRA både kan och vill hjälpa till!

Tänk lite utanför den veritabla IP-boxen; det är inte riktigt så enkelt som sändare och mottagare på paketnivå när de flesta människor utnyttjar internet.

9:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home