måndag, december 15, 2008

Myndigheterna måste bli bättre på sitt jobb

Mycket intressant DN Debatt idag. Problemet är inte bara att myndigheterna är för många. De ägnar sig inte åt det som de borde göra och när de gör det så är de helt enkelt för dåliga.

Något som jag har gillat sedan jag först hörde det från Robert Gidehag från skattebetalarna, som också finns nämnt i artikeln, är en solgångsklausul i varje myndighets regleringsbrev. När nya myndigheter skapas ska de inte bara ha en fastslagen uppgift, utan också en tidsutdräkt angiven för när man ska ha uppfyllt de resultat som regeringen förväntar sig.

Bara den punkten skulle ge en rörligare, bättre och definitivt mycket mycket effektivare offentlig förvaltning.

Etiketter:

3 Comments:

Blogger Rasmus said...

Solnedgångsklausuler funkar nog med vissa myndigheter, men långt ifrån alla. Försäkringskassan måste ju finnas imorrn med, oavsett hur den sköter sig. Att lägga ned den varje gång det går dåligt, för att sedan ersätta den med en ny myndighet som gör samma sak, låter dyrt.

Tidsbegränsade uppdrag passar nog bäst för rena tillsynsmyndigheter, olika inspektioner och andra reviderande myndigheter.

Men i grund och botten handlar det nog mest om incitamenten för de statsanställda.

10:57 em  
Blogger Rasmus said...

Fragmentariskt:=)

10:58 em  
Blogger Unknown said...

Hej Johan, Kul att du lyfter denna fråga. Jag var just på en föredragning av en förvaltningspolitisk utredning i veckan och de levererar några hårda paket så här till jul.

Mycket läsvärt!

http://www.regeringen.se/sb/d/11218/a/117613

7:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home