måndag, februari 23, 2009

Ansvar och mod från näringsministern

Det blir ju snudd på parodiskt när Mona Sahlin i gårdagens SVT Agenda framhärdar i sin kritik mot regeringen och Maud Olofsson om bilkrisen. Till och med den annorstädes mot socialdemokrater vänligt inställda Anna Hedenmo dristade sig till en uppgiven fråga om Mona Sahlin var mindre nogräknad med skattebetalarnas pengar.

Mona Sahlin berättar känslosamt att Saab måste få en chans och att därför regeringen måste skjuta till pengar, men på frågan om staten ska äga Saab blir hon svaret skyldig och det finns väl en viss möjlighet att hon helt enkelt inte förstår frågan.

Det finns heller inga svar från oppositionsledaren om vad som ska hända nästa år och nästnästa. Och året efter det. Saab kommer enligt sin egen prognos först göra vinst någon gång 2012-2013.

Vem ska täcka upp för Saabs förluster fram tills dess? Enligt Mona Sahlin ska tydligen de svenska skattebetalarna göra detta, hur stor den summan än blir?

Det finns också frågetecken kring Saabs affärsplan som leder fram till prognosen att man ska göra vinst 2012-2013.

I 18 år har man ju faktiskt konsekvent missat affärsmålen och det finns ingenting som säger att Saab under början av 2009 förfinat sitt prognosmaskineri till att bli mer pålitligt. Ledningen slåss helt enkelt för sin existens och då är väl kanske alla medel tillåtna, men man måste vara medveten om att det är ett faktum som påverkar deras egen bedömning om framtida vinster.

Låt oss för ett ögonblick leka med tanken att staten ändå skjuter in pengarna som behövs nu i flera år och att Saab gör knakelibraksuccé med sina nya modeller och på så vis lever upp till den egna prognosen.

En av de nya modeller som man hoppas så mycket på i affärsplanen är - tada! - en stadsjeep. 9-4X heter den och ska tillverkas i Mexico. Det är klart att jag inte missunnar Mexikanarna jobb. De har högre produktivitet per satsad peso, jämfört med Trollhättebor. Men för svenska skattepengar?

Maud gör det som är långsiktigt rätt, medan Mona kläcker mer eller mindre obegripliga teser i något slags försök att utnyttja bilarbetarnas besvärliga situation för att plocka billiga politiska poäng.

-----------------

Läs även Per Ankersjö.

Etiketter: , , , , ,