tisdag, februari 17, 2009

Obegripligt utspel från Billström och (m)

Moderaternas utspel om att det ska bli möjligt att återkalla medborgarskap är obegripligt, oacceptabelt och omänskligt.

Man kan kanske förstå tanken. Det är klart att medborgarskap som beviljas på felaktiga grunder är ett problem i ett land som har begränsad invandring. Men det problemet löser man inte genom att skicka en brasklapp med medborgarskapet!

De processer som är förknippade med immigrationen måste självklart styras upp, så att de blir rättssäkra och effektiva. De problem som Billström m fl upplever är ju ett uttryck för just att dessa processer fungerar jäkligt dåligt.

Är man medborgare så är man medborgare och måste då också ha samma rättigheter och skydligheter som alla andra medborgare.

Eller vill Billström öppna för möjligheten att återkalla medborgarskapet även för etniska svenskar som missköter sig?

--------------------

Läs även Maggan Andersson som kallar förslaget för sitt rätta namn.

Update: Ser att polarn Fredrick Federley i egenskap av Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor kommenterar det hela i SvD och på sin blogg.

Etiketter: ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja varför inte? Jag har ingen partitillhörighet och har inga problem med invandring, men varför ska ett medlemskap få upprätthållas om man sökt det med falsk information eller hot? Precis som ett företag eller ett universitet har rätt att sparka en anställd som ljugit om sin bakgrund, så borde ett land kunna säga nej tack till en invandrare som ljugit eller hotat sig till ett medborgarskap.

12:50 em  
Blogger Magnus T said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

1:42 em  
Blogger Magnus T said...

Jag kan inte alls hålla med ditt resonemang. Det hela handlar, så vitt jag förstår det, om att man ska ogiltigförklara medborgarskap som erhållits på olagligt/inkorrekt vis, samt ökad(?) möjlighet att utvisa de som begår kriminella handlingar och inte har svenskt medborgarskap. Det går helt i linje med att man ska följa de lagar, regler och värderingar i det samhälle man befinner sig i.

Även om man ser över och förbättrar rutiner för att minska eller undvika felaktigt utdelade medborgarskap är det naivt att tro att det inte kan hända och således bör det finnas möjligheten att häva dessa. Vidare har jag svårt att se någon som skaffat medborgarskap på olagligt vis som en riktig medborgare, då den inte har uppfyllt kriterierna för medborgarskap i första hand.

1:48 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Vad man gör är att skapa två grader av medborgarskap. Ett som är för evigt och som är till för etniskt svenska.

Ett annat som är mindre värt och som icke etniska svenskar kan få. Ett medborgarskap som med all rimlighet kommer att kännas mindre grundmurat än grannens.

Det skapar en onödig barriär mellan nyinflyttade och etniska svenskar som förvärrar ev kommunikationsproblem dessa människor emellan.

Det är fördjävligt att vissa genom rent kriminella handlingar skaffat sig medborgarskap oberättigat, men det finns andra sätt att hantera det.

Som jag föreslår redan i texten (om någon tar sig tid att läsa) en rejäl uppstyrning av förvaltningsprocessen förknippad med migration så att det blir svårare att mygla sig till medborgarskap.

Hårdare straff för denna typ av brottslighet. Livstids fängelse? Straffarbete? Let's diskutera.

Göra det enklare att bo och jobba i Sverige både med och utan medborgarskap. (Detta är i o f s i hög grad löst genom arbetskraftsinvandringen)

1:56 em  
Anonymous Anonym said...

Jag ser inte heller vad som är problemet här. Om någon förfalskar betyg och intyg och på så vis skaffar sig anställning som kirurg, borde inte anställningsavtalet förklaras ogilitigt så snart bedrägeriet upptäcks eller ska det bara vara att karva på?
Att få bli medborgare i ett land är en ynnest och inte en rättighet. Ett absolut grundkrav måste vara att medborgarskapet givits på korrekta grunder.

2:51 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag har inget problem med korrekta grunder, men att ha ett medborgarskap som kan återkallas är en jävla skillnad mot att ha ett medborgarskap som inte kan återkallas.

Det påverkar hur man kan känna sig hemma i det land man bor.

Alltså, FATTAR ni inte detta?
:-/

2:54 em  
Anonymous Anonym said...

Andra sätt att hantera medborgarskap som givits på felaktiga grunder är ju i sådana fall mer kontroller, mer byråkrati ch mera krångel. Sådant förordar i alla fall inte jag. De allra flesta människor förtjänar en chans och de allra flesta sköter sig också.
För att inte i onödan förstöra eller krångla till för majoritaten som faktiskt sköter sig så är det både enklast och rimligast att avlägsna de som missköter sig när de upptäcks.
Nu är detta måhända inte ett stort problem, men att få ett svenskt pass är faktiskt alldelens för enkelt idag. Det vet jag eftersom jag gått igenom processen från insidan då min fästmö kom hit i vuxen ålder.

2:59 em  
Blogger Stina said...

Man måste ju istället komma åt problemet med att vissa får medborgarskap på felaktiga grunder. Förebyggande är helt ok, men att skapa första- och andraklassens medborgarskap är inte ok.

Tonen i debattartikeln är skrämmande, och som Magnus Andersson skriver, vidrig. Vi är beroende av invandringen och måste skapa morötter och incitament för att integrationen ska funka. Piskor har aldrig funkat tidigare och kommer inte funka nu heller.

3:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home