måndag, mars 09, 2009

Systembolagsmonopolet måste skrotas

Under en kortare resa i USA avlade jag ett studiebesök i en vinbutik i New York.

Systembolagsivrare borde göra detsamma.

Systemet skryter om utbud och tillgänglighet, men det är en tillgänglighet som inte tillför särskilt mycket. Det finns visserligen nästan 500 viner för mellan hundra och tvåhundra spänn, men frågan är varför? De flesta av dem är egentligen helt meningslösa kopior på varandra.

Vad som inte finns är en enda drickfärdig Bourgogne av högre klass. Inte heller små intressanta nyskapande vinmakare från oväntade hörn av jordklotet.

Amerikanska mikrobryggerier tas in emellanåt, men blott en bråkdel och helt utan regelbundenhet.

En vin- eller ölintresserad tjej eller kille med entreprenörsdrag som har som dröm att starta vinbutik är i praktiken belagd med yrkesförbud i Sverige.

I vinbutiken i N.Y. fanns ett gigantiskt utbud, tips på bästa vin för under $ 10 såväl som amerikanska och europeiska viner i absolut toppklass.

Inga vinglade apraka vare sig in eller ut, folk som såg unga ut avkrävdes leg och jämfört med systemet här i gamla stan kändes allting väldigt hälsosamt.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Blogger Jonas N said...

Just New York har väl en lite knepig inställning till vinförsäljning. Vet inte om det är staten eller bara NYC, men det är förbjudet att sälja vin, sprit (och ev tom öl) i livsmedelsbutiker.

Detta får lätt absurda konsekvenser. Tex Trader Joes (nära Union Square) som specialiserat sig på lite intressantare utbud av mat och dryck behövde ha två butikslokaler precis brevid varandra. Och efter att ha valt bland franska ostar eller knäckebröd behöver man alltså betala gå ut, för att göra om samma procedur för rödvinet i butiken intill med samma namn.

3:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home