torsdag, april 09, 2009

Låt LO-medlemmarna välja själva

Gårdagens Studio 1 handlade i sin första timme om den alltmer ansträngda relationen mellan arbetarrörelsens fackliga och politiska grenar.

LO och därmed LO's medlemmar sponsrar Socialdemokraterna med flera hundra miljoner i varje valrörelse. Detta trots att en ganska stor del av LO-jobbarna vare sig röstar eller sympatiserar med sossarna. En del föredrar Vänsterpartiet (som ju faktiskt är mer stringenta i "klasskampen") och många har borgerliga sympatier och föredrar t ex Centerpartiet eller till och med Moderaterna som måste anses vara Socialdemokraternas huvudmotståndare. Dessa människor tvingas betala fackligt för att bli motarbetade politiskt.

LO-människorna som intervjuades om saken var alla (utom en) väldigt övertygade om nödvändigheten i facklig/politiska samverkan och att Det Socialdemokratiska Arbetarepartiet var det enda parti som skulle vara bra för arbetarna. Med den ena motiveringen grundare än den andra.

Dessa människor påstår på fullt allvar att man måste stödja SAP eftersom de är det enda som står för sådant som "mänskliga rättigheter" och "rättvisa" och "alla människors lika värde". Vadå? Tror dessa människor att detta stämmer? Att det bara är Socialdemokraterna som står för sådant?

Rent logiskt... Är det liksom SANNOLIKT att hälften av Sveriges befolkning INTE vill ha rättvisa. Att de inte tycker att mänskliga rättigheter är viktigt och att alla människor är lika värda?

Skulle det inte kunna vara så att något annat parti faktiskt skulle kunna ha en och annan idé som skulle vara bra för arbetarna?

Energipolitiken kanske?

Jobbskatteavdraget?

Argumentationen blir ju liksom absurd för den som någon gång varannan månad öppnar en dagstidning...

Etiketter: , ,