tisdag, juli 07, 2009

Ankersjö på DN Debatt om FRA-lagen

Distriktsordföranden i stockholmscentern, Per Ankersjö, skriver idag tillsammans med "borgerligt nej" om FRA-lagen på DN Debatt.

I artikeln uppmärksammas att den överenskommelse som träffades i samband med förra årets infekterade debatt inte fullt ut hedras av regeringen. Detta är mycket allvarligt.

Motståndet mot statens möjligheter att övervaka sina medborgare är i högsta grad berättigat. Överenskommelsen med de 15 punkterna som kan anses stärka skyddet för individens integritet är på inget sätt perfekt, men ändå bättre än alternativet som skulle varit en FRA-lag helt utan integritetsskydd.

En av de många faror jag och andra varnade för: ändamålsglidning, inträffar redan innan bläcket torkat på lagstiftarens papper. Säpo var en av kritikerna mot lagen, men nu vill man utnyttja dess möjligheter för spaning mot olika hot mot konstitutionen.

Detta vore alltså ett flagrant brott mot överenskommelsens 6:e punkt som lyder:

"FRA får endast bedriva signalspaning på beställning av regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten."

Den kontrollstation 2011 som också ingick i överenskommelsen (om den nu kommer att följas) får ett riktigt hästjobb och man hoppas att de som rattar den har större integritet än den som åtminstone delar av regeringen vill förära det svenska folket.

Etiketter: