fredag, december 18, 2009

Är och drick gott i jul! (oavsett vad IOGT säger)

En sak ska man ha fullkomligt klart för sig: IOGT gillar inte att människor dricker överhuvudtaget. De ser ner på och föraktar alla dem som gärna tar ett eller flera glas gott då och då. De påstår att drycker som innehåller alkohol är en drog precis som heroin.

Deras dröm är att alkohol ska vara totalförbjudet. Det är den drömmen som driver deras agenda.

Samtidigt ska man förstå att IOGT är en mäktig lobbyorganisation. En oproportionerligt stor del av Sveriges riksdags ledamöter är nykterister och det sitter åtminstone en riksdagsledamot i IOGT's styrelse. De har stora resurser och syns mycket väl såväl i parlamentens korridorer som i kommentarsfälten på bloggar och nättidningar.

Deras kampanjer handlar ofta om att skuldbelägga vanligt folk som dricker normalt, med hänvisning att man med sitt utövande av högst legitim dryckeskultur på något sätt skulle bidra till missbruk och våld. Detta är lika osmakligt som ohederligt.

Bland annat har man en kampanj som går ut på att alla ska låta bli starka drycker i jul. Något så dumt! God mat och dryck hör julen till och till en egen sillinläggning är man moraliskt förpliktigad att bjuda på hemkryddad snaps!

Till julmat passar också kraftigt öl mycket bra. Det finns några speciella julkryddade öl, men jag tycker att en vanlig blå Chimay smakar smaskens till. Något överraskande kanske för många svenskar, så är det en hel del av grisbaserade julmaten som går mycket bra till Bordeauxvin. Företrädesvis då östra banken och med lite lagring. (Varför inte Chateau Trotanoy -79?)

Till sillen är kanske öl och snaps bäst, men även en vit bourgogne borde finna sin plats på delar av julbordet. Till stiltonosten krävs en skvätt portvin och till kaffe och kalle anka sitter det fint med en rökig whiskey. En lyckat giftermål uppstod ett år mellan Islaywhiskeyn Bunnahabain och en hemgjord citrontryffel. Jag blir fortfarande helt glad när jag tänker på det... :-)

Visst kan man nog bli lite yr i mössan efter en sådan härlig uppsättning, men ärligt talat: vad gör det? Kanske man somnar ifrån någon minut av midnattsmässan, men den är ju faktiskt pretty much likadan år från år...

Om du inte kan hantera alkohol ska du naturligtvis låta bli, men för alla andra gäller: ät drick och var glad!

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Vatten och vin said...

Härligt med en politiker som förmår att njuta av goda drycker utan att skämmas. Sådana behövs i Sverige.

Jag hoppas bara att det handlar om att konsumera alkohol med måtta. Det svenska fylledrickandet under storhelgerna är ingenting att yvas över. Det finns inget samband mellan måttlighetskonsumtion och våld, däremot ett starkt samband mellan fylledrickande och våld.

Om vi vill ha samma avslappnade inställning till alkohol som man har nere på kontinenten måste fylledrickandet bort. Det är ingenting annat än primitivt och ociviliserat barbari. Det handlar ju inte ens om njutning, om att få ut det bästa av drogen alkohol. Utan enbart om ren bedövning, alternativt dricka sig så berusad att man inte behöver skämmas för ett svinaktigt beteende.

De som använder alkohol som njutningsmedel dricker sig aldrig mer än salongsberusade. Erfarenheten säger en nämligen att det inte går att komma högre upp än tredje våningen. Om man försöker komma högre halkar man ofrånkomligt ner i källaren.

12:01 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Tack för dina varma ord!

Det är ganska uppenbart att den svenska alkoholpolitiken så att säga motverkat sitt syfte och snarare förstärkt och konserverat ett suparbeteende.

Det har också med att göra att svensk alkoholpolitik har skrivits av nykterister. De saknar förståelse för allt typ av drickande och klumpar ihop oskadligt vinnörderi med finlandsbåtsfylla.

3:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home