lördag, januari 23, 2010

Sanningar om byggsektorn upprör

När stockholmscentern anordnade kandidatpresentation innan jul var det packat med folk. Jag tror att det var närmare 60 pers som skulle presentera sig och sina avsikter inför valen 2010.

Man blir nervis. Mitt bland storheter som Andreas Carlgren och superproffs som Fredrick Federley, ska man försöka sticka ut lite från mängden och trots viss nybörjarnervositet försöka göra ett stabilt och politikermässigt intryck.

Någon som verkligen märktes var Jonas Pettersson, anställd vid Centerpartiets riksdagskansli. Jag jublade och applåderade hårt och länge åt hans framställning som företrädesvis handlade om de liberaliseringsreformer, som genomfördes genom finansminister Johan August Gripenstedts försorg, som ledde fram till hundra år av tillväxt i Sverige.

Från att ha varit ett av världens fattigaste länder blev vi världens rikaste. Enligt socialdemokratisk historiebeskrivning beror detta på August Palms idéer om hur välståndet ska fördelas.

Ett allvarligt tillkortakommande med den versionen är att det faktiskt inte fanns något välstånd att fördela.

Välståndet byggdes upp av entreprenörer över hela landet, som hade vett, kunskap och - framförallt efter viktiga reformer - laglig möjlighet att börja arbeta med våra naturresurser, förädla dem och skapa värdefulla kringtjänster.

Jonas har gjort en film, som antagligen är den första i en lång rad sådana, om de problem som vi nu, ca 40 efter det att de hundra åren av tillväxt byttes i kärvande ekonomi och svag produktivitetsutveckling, måste ta tag i för att kunna ha en fortsatt välståndsutveckling.

Byggsektorn belyses ur både ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Lysande och underhållande. Och uppenbarligen OERHÖRT upprörande för vänstern. :-D

Det finns väl ingenting som väcker så mycket känslor som sanningar. De fakta som framgår av Jonas film går knappast att vederlägga eller förklara bort. Byggsektorn HAR en svag produktivitetsutveckling och Jonas tes är att huvudorsaken är bristande konkurrens.

Ingenting som de svallande vänsterreaktionerna frambär ger någon alternativ förklaring. Det är mest okvädningsord och beklagande över att Centern inte längre bygger sin existens på bromotstånd och att muta särintressen (och agera dörrmatta åt Socialdemokraterna).

Att bygga sin politik på principer och sanningar är möjligen inte särskilt opportunt på kort sikt, men det är fan så mycket roligare!---

Läs Jonas Pettersson själv, Per Ankersjö och Staffan Danielsson.

Och naturligtvis "argast av dem alla" Calle Fridén.

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Blogger Skjalg said...

hej
har sett youtubeklippet med J P. om produktivitet.
jag är oenig i vad som sägs.
Han tar tillverkningsindustrin som
exempel, tror ni att man kan använda hjälpmedel som tex robotar o dylikt i samma utsträckning i byggbranschen? -bygg en bro med en robot? tja.
Bättre planering, -det kan jag köpa, det behövs, men det nämnde han inte.
Lönefrågan: att det skulle vara en stark faktor i det enligt JP ineffektiva beteende kan jag inte se. Byggarbetarnas lön på ett byggprojekt är en ganska liten del av den totala byggkostnaden. Så mycket kan vi inte påverka. jaja, det ska bli intressant att se fortsättningen.
mvh timmermannen Tryggve

10:11 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå!
Visst finns det större automatiseringsmöjligheter i tillverkningsindustrin, men det förklarar ju inte att byggsektorns effektivitet faktiskt MINSKADE med 2% från -96 till -06 relativt sig själv.

Vill också passa på att framhålla att det naturligtvis finns en massa oerhört skickliga och effektiva byggare i Sverige! (Jag är polare med ett par av dem...)Effektivitetsmåttet gäller byggsektorn i genomsnitt.

9:10 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, det går ju framåt för Centern. Målet från förra valet om 16, förlåt 1,6 procent, är snart uppnått. Fram med fler Jonas P.

5:38 em  
Anonymous Anonym said...

Skönt att se centerpartiet kasta sig själva ur riksdagen

11:54 em  

Skicka en kommentar

<< Home