torsdag, maj 20, 2010

Arbetsmarknaden skyddar 53-åringar

Du får verkligen ursäkta om jag tjatar lite om Elias Giertz och hans otroligt sköna debattutmaning mot Mona Sahlin.

Det som gör det hela så intressant är det ju faktiskt handlar precis om de båda debattörernas skillnad i ålder! Den svenska arbetsmarknaden är helt och hållet konstruerad för att skydda 53-åriga gubbar och tanter, oavsett hur de presterar på jobbet, från konkurrens från unga hungriga killar och tjejer med idéer, energi och spring i benen.

Det är på inget sätt fråga om att man ska "kasta ut" de äldre, som vulgärargumentationen låter från vänsterpartierna, utan att varje människa måste få konkurrera på lika villkor på den svenska arbetsmarknaden. Att var och en får använda just sina komparativa fördelar* för att ta sig in, lära sig mer och utvecklas. För situationen som den ser ut med ungdomsarbetslösheten är - för att använda ett tillämpligt citat - ett jävla skämt.

Den var det under sosseregeringen och högkonjunkturen, den är det nu under lågkonjunktur och fack- och LAS-kramande Nya Moderater. (Ursäkta mig, kära M-vänner, men så är det...)

Oavsett hur det går med debattutmaningen så har CUF och Elias (som jag skrev tidigare) lyckats med något stort: Att sätta ungdomsarbetslösheten på agendan. Detta håller på att bli en riktig snackis och efter vad jag har hört är flera media MYCKET intresserade av att se till att debatten kommer till stånd.

---

Läs Elias själv, Frank Thorén Hall, Thomas Böhlmark och varför inte läsa om Elias' debattartikel igen? Den är ju så bra!

---

*För en ung människa är en komparativ fördel t ex att man inte hunnit skaffa sig dyra vanor som villalån och tonårsbarn, vilket gör att man kan klara livets nödtorft med en lägre ersättning än en 53-årig motkandidat.

Etiketter: , , ,