måndag, september 06, 2010

LO's makt ett demokratiproblem

Fredrik Segerfeldt skriver idag på SvD Brännpunkt om det speciella förhållandet mellan LO och samhället - ett förhållande som inte är helt problemfritt, ur ett demokratiperspektiv.

LO är en medlemsorganisation som genom sin politiska systergrens försorg integrerats institutionellt i samhällskroppen. Lagstiftningen på arbetsmarknadsområdet förutsätter att LO representerar arbetarna, oavsett vad arbetarna själva vill och sympatiserar med.

Makten över a-kassesystemet skapar otillbörliga möjligheter att diskriminera den som av en eller annan anledning inte vill vara med i facket (a-kasseavgiften är ofta dyrare om man väljer att stå utanför facket). Om man - som närmare hälften av LO-medlemmarna - faktiskt inte röstar på Socialdemokraterna, kan man t ex ha problem med att ens fackavgift används till Socialdemokratisk valkampanj.

Det måste naturligtvis vara fritt fram att slå sig samman i vilka föreningar man vill, men de människors rättigheter som tycker annorlunda än (S) måste också försvaras.

Etiketter: , ,