lördag, december 18, 2010

KD's roll i Alliansen bör ifrågasättas

Motståndet mot gårdsförsäljning saknar all vett och sans, trots att det är så uppenbart att folkhälsoargumentet inte håller. Man åker inte till gård och köper en flaska dyr hantverksmässigt framställd dryck för att "missbruka" den, när det finns både systembolag och svarthandel som levererar yrsel per krona i betydande högre grad.

Utredningsdirektiven för gårdsförsäljningen förhandlades fram i Alliansen och jag tolkade det hela som en seger. En seger för näringen, för svenskarna och för vår svenska mat- och dryckeskultur. Utredningen skulle svara på HUR gårdsförsäljningen skulle kunna komma till, inte om. Finemang.

Nu funderar jag inte på om inte utredaren under inofficiell påverkan från folkhälsoministern skruvat till det hela och medvetet tagit fram ett utredningsresultat som i praktiken blir mycket svårt att omsätta i lagstiftning.

Detta väcker funderingar om Kristdemokraternas roll i Alliansen. Om de inte tänker finna sig i förhandlingsresultat och överenskommelser finns det ingen anledning att förhandla och komma överens med dem.

Etiketter: , , , , ,

3 Comments:

Blogger Erik said...

Johan, som Folkpartist måste jag tyvärr peka på att folkpartiet troligen har starkt inflytande över motståndet mot gårdsförsäljningen. Det finns många i Folkpartiet som verkligen brinner för folkhälsa.

12:29 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jo, så är det, men ni har faktiskt ett landsmötesbeslut på att bejaka gårdsförsäljning, om det kan kombineras med Systemmonopolet i övrigt. Ett hedersamt och klokt beslut, om du frågar mig. :-)

1:02 em  
Blogger Johan Örjes said...

Det är svårt att se att det förslag som presenterats är förenligt med ett bibehållet detaljhandelsmonopol. Jag utgår därför från att också Centerpartiet landar i ett nej till förslaget.

För den som följt det som hänt i Finland är det inte heller underligt att förslaget som presenteras ser ut som det gör. Det är svårt att få ihop undantag för gårdsförsäljning med EU:s konkurrensregler på något vettigt sätt.

5:54 em  

Skicka en kommentar

<< Home