torsdag, januari 20, 2011

Fler bostäder i Stockholm

Med denna eftermiddags premiär för exploateringsnämnden måste man väl anse att den kommunpolitiska debuten för min del är begången. Det viktigaste beslutet som fattades idag var antagandet av årets verksamhetsplan för exploateringskontoret. En mäktig lunta med riktlinjer för stadens utveckling.

Den enskilt mest angelägna uppgiften för alla oss som på ett eller annat sätt arbetar med exploateringsfrågorna, tycker jag är att möjliggöra ett utökat bostadsbyggande. Redan i år ska vi enligt verksamhetsplanen anvisa platser för flera tusen lägenheter och under mandatperioden är målet 15000.

När det gäller planering av nya hus, bostadshus och andra, blir det ofta en del klagomål. Och med viss rätt. Vem vill ha lastbilar, lyftkranar och byggdamm hemma på sin gata? Man måste dock höja blicken ibland och se fördelarna.

För det första måste alla de som behöver någonstans att bo i Stockholm få en rimlig chans att skaffa ett hem som passar dem. För det andra finns det stora fördelar med förtätning för de redan bosatta.

Med fler människor i närområdet finns också ett större kundunderlag till det lokala näringslivet, vilket gör att fler lokala butiker och andra företag kan finnas. Alla de som tycker att det var tråkigt när grannskapets apotek lades ned, kan se fram emot goda chanser att ett nytt öppnar i takt med att fler grannar flyttar in.

På samma sätt kan inflyttning göra att det finns underlag för mer lokal kommunal service. Bibliotek, t ex. En kanske ännu större fördel är ju att vi blir fler som betalar kommunalskatt, så att den inte behöver vara lika stor för var och en!

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Anonymous Bjorn said...

Inte för att på något sätt förringa era ansträngningar då jag vet att centern är ett av de partier som faktiskt VILL bygga. Men även om 15 000 nya bostäder under mandatperioden låter mycket så innebär det med en genomsnittlig hushållsstorlek på 2 pers bara att ungefär trettio tusen nya stockholmare kan få en bostad.

Fortsätter inflyttningen och befolkningsökningen i den takt som varit de senaste åren skulle jag bli mycket förvånad om stockholms stads innevånarantal ökar så lite till 2014. (Som jämförelse har väl befolkningsökningen i stockholms stad legat över 15000/år de senaste åren.) I realiteten skulle man behöva bygga mer än så bara för att hålla sig på status quo.

4:15 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag vet, du har rätt. Detta är ett jätteproblem. Bara 15 000 inte helt lätt att åstadkomma och det är ändå på tok för lite!

Vi måste försöka hitta vägar att planera mer och snabbare och vi måste vinna politisk acceptens för sådana tankar.

Moderaterna verkar i grunden vara med på noterna, men man kan nog dessvärre räkna med att Folkpartiet kommer att bromsa, med tanke på debattläget innan valet.

Jag tänker jobba på bland annat genom att belysa det faktum att det finns fördelar för de boende att få fler grannar. Något som lätt försvinner i debatten...

4:25 em  
Blogger Johan Ingerö said...

Jag ÄLSKAR själva namnet exploateringsnämnden. Det är som om man skulle döpa stadsbyggnadsnämnden till utrota-alla-djur-och-växter-nämnden.

3:40 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hehe... jag klickar "gilla" på den kommentaren, Johan. ;-)

3:54 em  

Skicka en kommentar

<< Home