fredag, januari 28, 2011

Centerförnyelsen kräver mod och integritet

Häromkvällen lyssnade jag till ett föredrag med Karin Söder, denna fantastiska krutgumma! en av de saker hon sa var att politik ibland handlar om att fatta obekväma beslut. Något som kräver mod och integritet.

En typ av obekväma beslut är ibland att tvinga sig själv att ta ställning mellan motstående värden. Mitt förslag i sådana besvärliga ställningstaganden är att prioritera det ställningstagande som kan lutas mot principer.

Om vi menar allvar med decentralisering och att återföra makt från överhet tillbaka till medborgaren får vi inte darra på manschetten när det plötsligt handlar om sådant på kort sikt kanske missgynnar det egna särintresset oavsett om detta är den bransch i vilken man verkar eller i den landsända man bor.

Om man protesterar mot att staten ska gå in och rota i den egna kommunens görande och låtanden, kan man inte samtidigt kräva att samma stat ska gå in i en annans och rumstera, även om detta på kort sikt skulle gynna den egna kommunens ekonomi.

Den som kompromissar med möjligheterna att på bästa möjliga sätt driva centeridéerna, för att man själv eller kompisen behöver ett jobb, borde släpas bakom en massey ferguson.

Politiken måste byggas på principer och idéerna finns i vår stora Centerrörelse. Det är egentligen bara att låta dem komma fram och inte vara rädd för dess konsekvenser. Jag hörde på radion i morse att valanalysgruppen föreslår en extrastämma 2012 för att fastställa ett nytt idéprogram. Det är antagligen det allra viktigaste av allt det vi måste göra: att tillsammans diskutera, utveckla och fastställa de idéer som håller Centerpartiet samman!

Läs även Magnus Andersson.

Media: SvD, DN, Aftonbladet, SR.

Etiketter: ,