onsdag, maj 11, 2011

Europafacket förvärrar Greklands problem

Grekerna är ju för sköna. I år efter år har de röstat fram vänsterpopulister som lovat guld och gröna skogar, i form av sociala reformer, låg pensionsålder och en allmän alltåtallapolitik.

Att dessa har betalt för sitt maktinnehav med checkar som visade sig bounca verkar inte utgöra något större hinder för att fortsätta på samma väg. Kopplingen mellan skapande och värde och distribution av detsamma är en faktor som inte verkar diskuteras. Åtminstone är det ingen diskussion som tränger upp till ytan, som belamras av skräniga fackförbund och politiska extremister som passar på att exploatera eländet.

Istället för att rikta blicken inåt och fundera på om det inte skulle vara bra med tillväxt, och vilken politik som skulle kunna tänkas stimulera sådant, protesterar man våldsamt mot sådana åtgärder som måste vidtas för att täta läckorna i den svårt sargade ekonomin.

Föremål för ilskan är också, hör och häpna, internationella långivare. Det kanske är så att makthavarna söker klamra sig fast vid makten genom att försöka rikta grekernas ilska utåt istället för mot dem själva.

Europafacket, som leds av Wanja Lundby-Wedin, lägger stora resurser på att arrangera dessa upploppsliknande protester, tvivelsutan av politiska skäl. Tydligen håller man på att bygga upp den rätta revolutionära stämningen inför Europafackets årliga kongress som passande nog äger rum i Aten nästa vecka.

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Blogger Ola Berg said...

Ja suck.

Tycker de så illa om de internationella långivarna, nå: låna inte mer pengar då!

Den som är satt i skuld är inte fri.

1:05 em  
Blogger Björn said...

Det är aldrig bra när något, företag eller land, blir så viktigt att det inte får gå i konkurs... Det blir så satans dyrt för alla runt omkring. Ursäkta ironin, men jag förstår mig faktiskt inte på grekland och ännu mindre förstår jag mig på dem som stödjer eländet.

5:15 em  
Anonymous Anonym said...

Timeo danaios et dona ferentes.

5:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home