söndag, juni 05, 2011

Sparande skapar egen trygghet

Att ha en slant på banken är oerhört värdefullt. Det handlar om mer än bara den tekniska förmågan att kunna hantera en oförutsedd utgift - vetskapen om att man kan klara sådant ger ett inre lugn och större självförtroende. Man känner sig starkare och mer oberoende av sin arbetsgivare, sina kunder och statens så kallade trygghetssystem.

Svensken har överlag väldigt lite sparat. Tvärtom är vi skuldsatta upp över öronen. När vi får en slant över är det vanligare att man åker till Thailand eller köper platt-TV, än att man sätter in dem på banken. Möjligen är det ett uttryck för ett samhällssystem där vi inte skulle skapa vår egen trygghet, utan lita på staten? I så fall är det hög tid att tänka om.

Annie Johansson skriver om detta på DN Debatt idag och föreslår ett grundavdrag för avkastningen på sparandet. Detta är ett steg i rätt riktning och jag skulle vilja gå ännu längre: Man borde kunna spara upp till en viss nivå skattefritt. Alltså, förslagsvis får alla svenskar dra av upp till säg tusen spänn per månad av sin inkomst om de sparar pengarna.

I takt med att den svenska ekonomin växer och behöver stramas åt vore det vettigt att komplettera det naturliga flödet från konsumtion till investeringar som kommer genom räntorna, med en reform som sätter även låg- och medelinkomsttagare på trygghetstågets trappsteg.

---
Om sparandets värde har jag skrivit tidigare.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger Nils Lindholm said...

Men dom som behöver tusenlappen får ju inte behålla den.
Det skrivs ju nästan dagligen om 'fattigörandet' före soss.
Slår (Du || Ni) 'dövörat' till då?
Medelsvensson och uppåt, har sparade slantar, det är medianen o neråt som är blacka.
Så detta kommer BARA, 'INTE fattiga' tillgodo.

Och nog låter det lite som att (Du || Ni) är lite verklighetsfrånvända med 'tusenlappem' i månaden, då vårdbiträdet skryter om att hon lyckas spar en hundring i månaden, pratar du om pengar som hon inte ens drömmer om.

Men det är nog ett bra sätt att styra över från konsumtion till investeringar.
Men då kommer problemet då bankerna får gott om pengar så 'bubblas det', spec. på hus o aktier som stiger utan att nånting hänt.
Och tyvär så är det till stor del det som kallas tillväxt, skuldökningen.

11:50 fm  
Anonymous Anonym said...

Pengar på banken är nog bra. Men vad hjälper det om de inte är värda något? När jag flyttade till Sverige efter flera år utomlands och kom hit med motsvarande flera hundra månadshyror på banken och behövde ett ställe att bo på fick jag inget hyreskontrakt. Argumentet var att du kan förlora pengarna.

Slutsats: Ett lågbetalt jobb där man lever ur hand i mun kan man aldrig förlora? Och det går omöjligtvis att hitta en inkomstmöjlighet på 10-15 år om man har en bostad?

På många håll i världen skule man gladeligen ha en hyresgäst med ett deceniums buffert, men i Sverige är det en belastning och en risk man inte vågar ta.

Det stora problemet i vårt land är nog den allmänna kulturen. I det perspektivet är pengar på banken bara en liten, liten pusselbit i ena hörnet av den stora bilden.

Läste nyligen att 40% av dem som var berättigade till vip-bidrag för att de, inom familjen, delade lika på ett annat bidrag (föräldrabidraget) inte kvitterade ut det. Och det är nog inte konstigt. Ingen vettig människa kan ju hålla reda på alla paragrafer, paranteser och udda undantag som gäller under särskilda förhållanden för alla dessa oändliga avdrag, bidrag, ersättningar, subventioner och fan och hans moster.

I grunden tycker jag Centerpartiet med detta förslaget har en poäng, men mot given bakgrund tvivlar jag på att ytterligare en kringgång från grundstrukturen är rätt väg att gå. Vårt land behöver göra det enklare för människor att leva och frodas, inte göra det än mer komplicerat med fler frånsteg från den enkla, raka och rationella förvaltningen.

/filosofisk luffare

2:01 em  
Anonymous snawitz said...

Det är viktigt för alla att ha en sparad slant på banken.
Oförutsedda saker kan hända vem som helst


Men vi som av någon anledning tvingas leva på olika bidrag har ingen som helst möjlighet att spara pengar.
Vi kan vara glada om vi har mat hela månaden

10:13 em  

Skicka en kommentar

<< Home