lördag, april 21, 2012

Stasifasoner från biljettkontrollanter. Igen.

De ständiga övergrepp som begås av framförallt vaktpersonal, men tyvärr även polis, i kollektivtrafiken måste få ett slut. För det första bryter de redan mot en mängd lagar, men det är antagligen så att lagstiftningen måste ses över så att ansvar och befogenheter tydliggörs och att systematiskt missbruk försvåras.

Den senaste i en lång rad skandaler är hur Västtrafiks kontrollanter brottar ned och kvarhåller en ung kvinna som de misstänker brutit mot reglerna för förfarandet kring biljetten. Kvinnan HAR giltigt färdbevis, men kontrollanterna påstår sig sett att hon löst den först efter det att hon fick syn på kontrollanterna.

Jag känner verkligen tjejens panik när jag ser eländet. Hade det varit jag i samma situation vet jag inte om jag lyckats hålla mig ifrån att försöka slå mig fri.

Först: Hur fan kan någon tycka att det är befogat att brotta ned och hålla fast en person som uppenbarligen mår mycket dåligt av det för oklarheter om en biljett à 20 bagis? Jag är av inställningen att man ska betala för sig, men man måste ju fråga sig om de medel som tas till i kontrollerna känns rimliga?

Och: Man kan inte göra detta till en bedömningssport. Att ge kontrollanterna avgörandet om ett giltigt färdbevis ändå kanske inte är giltigt öppnar helvetets portar.

Ett av de viktiga repressionsmedlen i de gamla socialistdiktaturerna var att se till att medborgarna aldrig riktigt kunde vara säkra på att de gjorde rätt. De skulle alltid vara rädda för överheten, aldrig självsäkert kunna luta sig tillbaka på vetskapen att man har rätten på sin sida. Det är också känslan för kollektivtrafikens biljettkontroller idag. 

De stjärnor som gjorde sig skyldig till övergreppet är uppenbarligen i alla lägen mycket dåligt skickade att göra sitt jobb och bör skiljas från sina anställningar omedelbart och på blankt papper. 

Rättsligt efterspel bör rimligen också vara en konsekvens eftersom det måste vara fråga om olaga frihetsberövande. Möjligen anses det ringa, men även då kan det ge upp till två års fängelse. 

Läs även GP, Magnihasa, Dexion och Ajour.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Man kan alltid vara säker i kollektivtrafiken förutsatt att man stämplar direkt när man gått in i vagnen.

Reglerna är tydliga.

Sedan finns det hippies och annat slödder som anser det vara värt att bråka som en 5åring för att slippa betala 20spänn.

Det vore tjänstefel av kontrollanterna att låta sådana smita.

11:49 fm  
Anonymous Grafeus said...

Är biljetten stämplad så är den. Det finns inget att bråka om.

Att själva systemet har brister är inte resenärernas problem.

Transportföretaget tjänar ju pengar på att låta oss stämpla våra egna biljetter, sedan blir de förvånade när folk missköter, glömmer eller slarvar.

Sen ska konduktörerna göra någon slags bedömning om biljetten är "stämplad på rätt sätt". Känns som om det är en 5-åring som hittat på det här...

10:18 em  
Anonymous Lån fra 25000 kr. said...

Hej

Godt indlæg. Dette er måske interessant for jer (indlæg på Lawline.se)

http://lawline.se/answers/5498

9:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home