fredag, juni 08, 2012

Hopp om C-framtiden

Jag hade egentligen inte tänkt skriva något om Nya Moderaternas nygamla chefsstrateg, Per Schlingmanns, debattaktiviteter, men ett par av de centerpartistiska svaren på Moderaternas vurm för Den Starka Staten förtjänar omnämnande.

Det är också mycket glädjande att konstatera att det är framtidens Centerparti som briljerar.

Hanna Wagenius skriver en synnerligen välfunnen artikel och lutar sig på en av historiens viktigaste filosofer, John Locke, för att förklara att den stat som är stark nog att ge dig allt du vill ha också är stark nog att ta ifrån dig allt du har.

Ville Nordström skriver att en viktigare prioritering från lagstiftare borde vara att inse värdet av starka individer. Staten är per definition kollektivistisk och när staten vill bestämma mer innebär det ofrånkommligen att individen (eller för den del kommunen) bestämmer mindre.

Det finns dem, inte minst i centerpartiets mörkare vrår, som reducerar politiken till en huggsexa om skattebetalarnas pengar till egna särintressen och det är ärligt talat jäkligt skönt att konstatera att de är på utdöende.

Till dem vill jag rikta ett citat från en annan stor frihetlig tänkare, Frédéric Bastiat:

"Staten är den stora illusion, i vilken alla tror sig kunna leva på andras bekostnad."
5 Comments:

Blogger sven said...

Det råder inte ett vakum mellan individ och stat.Frågan om individens frihet är oändligt mer komplicerad än frågan om statens storlek.
Länder med svag statsmakt som Afganistan eller Somalia är kvinnorna så individualistiskt fria där?

1:51 em  
Anonymous Tumba said...

Grejen med Afghanistan och Somalia är att de lider av en total avsaknad av fungerande central stat. Att en sådan behövs är otvetydigt, annars öppnar man upp för anarki och/eller klanvälde vilket ingen önskar. Däremot, är en stor och stark stat i sig inte heller önskvärt. Då hamnar man istället i anarkins motsats: den totalitära diktaturen. Det rimliga är alltså att söka ett mellanting mellan dessa två ytterligheter där dmeokratin främjas utan att individens frihet inskränks i onödig utsträckning och utan att överlåta rättskipandet åt godtyckliga krafter. Ergo: nattväktarstat.

3:42 em  
Anonymous Anonym said...

En fråga som man slås av är hur världens rikaste parti inte klarar att köpa tillräckligt med reklam för att dyvla på folket vad som helst.

7:31 em  
Anonymous Anonym said...

Johan, jag har gärna en stark stat, men den skall vara liten.

3:55 em  
Blogger sven said...

Den"arabiska våren" har visat att individens frihet är betydligt mer komplicerad än statens storlek. När den "arabiska våren" började så jublade nyliberalerna i Sverige.Enligt dom så är det bara staten som kan inkräkta på individens frihet och genom då en mer demokratisk och minskad statsmakt så skulle kvinnorna kasta slöjan.
Hur har det blivit?

11:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home