måndag, oktober 30, 2006

En ny upplysning

Mot bakgrund av det förra blogginlägget om kreationisten som skulle föreläsa i Linköping, börjar man ju fundera på religionens roll i samhället.

Till att börja med: Sorry, men religion är nys. Du får gärna tro på precis vad du vill, men förvänta dig ingen intellektuell respekt om du säger att en 2000 år gammal bok innehåller vetenskapligt vederhäftiga fakta om världens och människornas ursprung.

Bibeln är ett rikt kulturhistoriskt dokument, men att använda ett sådant dokument som ett slags rättesnöre för hur man ska leva och behandla varandra är inget annat än helt koko.

Vi behöver en ny upplysningstid. En tidsanda som kan frigöra människan från "självklara" konventioner som hindrar oss att bli det vi vill vara och göra det vi drömmer om. Vi måste ta personlig ställning. Personligt ansvar. Tänka själva helt enkelt.

7 Comments:

Blogger Magnus said...

Tror du skulle gilla Dawkins, känner till honom?

5:30 em  
Anonymous Mika said...

Ahh en till religonsfrände ;)

6:04 em  
Anonymous Anonym said...

Gud älskar även dig! Jag ska be för dig och att du också ska komma till tro.
MVH
Linda

6:49 em  
Blogger Robert Nordman said...

Lite eftersnack till händelsen

9:57 em  
Anonymous Anonym said...

Amen!

6:23 em  
Blogger Mohamed said...

Jag är så fruktansvärt trött på er elitister. Vad får dig att tro att du är mer upplyst än 1/5 del av jordens befolkning? Och den siffran gäller endast muslimerna.
Räknar vi med kristna, hinduer och buddhister blir den siffran mycket större.

Så kom ner på jorden igen och visa respekt och hänsyn gentemot alla människor, oavsett om de är religiösa eller ej!

1:36 fm  
Anonymous Rusmark said...

Du, jag tror inte att du ska dizza Bibelns historiska värde utan att ha fog för det. Bibeln är ett värdefullt redskap för att tillsammans med andra källor förstå hur kultur, historia och religion har utvecklats. Att sedan en hel drös vidskepliga (religösa) personer använder boken som liv- och rättesnöre är väl helt ok så länge det inte påverkar mig...

3:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home