tisdag, april 24, 2007

Bamse om Kina


Mattias, ni vet han med utsikt från höjden har på sin blogg en analys över Bamse och den ibland ganska långtgående kommunistiska vinklingen i t ex Bamses skola. Smaka på detta citat:

"I Beijing finns världen största torg [...] Den himmelska fridens torg. Där samlades den 1 oktober 1949 miljoner människor för att höra Mao Zedong utropa Folkrepubliken Kina. Landet var befriat från de krigsherrar, affärsmän och utlänningar som tidigare styrde. Före denna befrielse svalt vissa år många miljoner människor ihjäl. Efter 1949 har man delat på maten mer rättvist och ingen svälter. Det är en av 1900-talets viktigaste händelser - var fjärde människa på jorden är ju kines."

Ur nr 4-83, Bamses skola om Kina.

Flippat.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Mattias said...

Kul att du uppmärksammat mitt gamla specialarbete. Just Bamses Skola om Kina torde vara det grövsta övertrampet som Rune lyckades med.

Annars är Bamse fylld med klassisk vänsterretorik - mot imperialism, för höga skatter, mot privat ägande och så vidare.

Kanske därför som jag älskar serien. :-)

5:12 em  
Blogger Mystery Man said...

Jobbar just nu på ett inlägg om Bamse. Drogromantik utan dess like med "farmor" som pusher. Men med en kraftigt neurotisk kanin och en sköldpadda med grava tvångssyndrom som närmaste vänner är det svårt att hålla sig ren från droger. Bamse själv, när han är hög på "honungen", dominerar sin omgivning totalt och då han är kraftigt emot all sammhällsutveckling så saboterar han alla försök som görs att ta dalen ur sitt agrara tillstånd och in i modernare tider som görs av seriens enda visionär, Krösus Sork.
Bamse själv drar sig inte för att droga sig för att glänsa i olika idrotter. T.ex. drogar han sig vid ett tillfälle för att vinna en fotbollsmatch mot vargarna.

En jävligt bra förebild, eller?

5:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home