onsdag, april 04, 2007

Myndigheters övermakt

Klart tjejen ska heta Metallica! Skatteverket blandar sig i och kör över individers och familjers rättigheter på ett osmakligt sätt.

Skatteverkets roll är i många stycken oerhört märklig. När det gäller skatteärenden blir det särskilt tydligt. De är åklagare, domare, nämnd och bödel och kan när som helst välja att krossa en företagare och i undantagsfall även andra. Och som utsatt är man - tvärtemot all gängse rättsprincip - skyldig tills man lyckas bevisa motsatsen.

Det är också en konstig argumentation skatteverket använder. "associationerna kring namnet är inte enbart smickrande. Dessutom finns ett starkt inslag av kommersialitet kring hårdrocksbandet och de produkter som säljs på namnet."

Man tar alltså en politisk ställning i en underförstådd ansats att kommersialitet är något dåligt. Dessutom är man gravt inkonsekvent. Ingen borde väl få heta Kalle, Nils-Oscar eller Amelia om kommersialitet är ett hinder?

Dessutom är Metallica ett fint namn! :-)Update: Tips efterlyses på bra namn för hårrrdrocksbebisar! Lemmylina, Iron-Majken, Åza Åzborne...

Update II: Flera tidningar uppmärksammar fallet.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous jöngren said...

Malm-Stina (eller snarare: Malm-Steena)
Bucket-Heather
Eller varför inte kort och gott Alice Cooper.

Förresten: Carola. Sjöng inte hon i ett hårdrocksband förut? Det är väl annars ett fint namn.

3:31 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hehe.. "Alice"! :-D

Jag tror Carola sjöng i nåt punkband innan främling?

7:02 em  
Anonymous Monica S said...

OK att det kanske kan lukta lite myndighetsöversitteri här, men samtidigt kan ju folk hitta på precis vilka sjuka namn som helst på sina barn, och någonstans måste man väl skydda barnen också?

Föräldrar tänker inte alltid på att barnet ska ha detta namn hela livet, utan tänker bara på sig själva. Metallica är inte ett namn, så enkelt är det. Visst kanske det är lite gulligt när hon är tre år och går på dagis, men när hon är 35 och söker jobb som revisor kanske det inte klingar lika seriöst.

11:40 fm  
Anonymous Magnus said...

När Metallica är 35 och söker jobb som revisor är hon gammal nog att byta sitt namn om hon inte gillar det. Därvidlag ser jag inte problemet (bortsett från att vi har en korkad namnlagstiftning som gör det svårt att byta namn). Problemet är när Metallica är tio, går i skolan, och är gammal nog att få problem på grund av sitt namn, men inte gammal nog att göra något åt det. Nu är Metallica ett ganska oskyldigt namn i sammanhanget, men det finns betydligt värre saker som folk velat kalla sina ungar.

Mot sådant finns det all anledning att skydda barn. Tyvärr är det inte den argumentationen man för från myndighetshåll, utan istället kommer man, som Johan påpekar i son bloggpost, med tramsargument om kommersialitet och att Metallica är besläktat med ordet metall (medan Björn, Ulf, Sten, Stig, Maj, Linda, Lina o.s.v. inte är besläktade med/påminner om några vardags ord alls...?).

5:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home