Julklappsboksrecension - Brobyggarna av Guillou
Har bestämt mig för att bjuda på en liten bokrecension. Lediga dagar så här års brukar ägnas åt bokslukning och i år var det dags för Jan Guillou's nya epos som förväntas vara första delen i en ny serie om 1900-talet, Brobyggarna.
Boken utspelar sig tiden innan och under första världskriget och bjuder på vissa insikter i de historiska skeendena kring detta. Geografin tillhör bokens mer intressanta inslag med spännande bilder från tre vitt skilda världar, kylans och umbärandenas Norge, hettans och umbärandenas Östafrika och civilisationens, moralens och kulturens själva epicentrum: Tyskland.
Tre pojkar från fattig fiskarfamilj blir faderlösa, barnarbetar till sitt uppehälle på repslageri, bygger vikingaskeppp på lediga stunder och upptäcks därmed som små genier som skickas till Tyskland för utbildning. Ungefär så kortfattat berättas detta som i sig skulle räckt till en hel roman. En roman som man faktiskt saknar lite.
Historien som sådan är knappast mycket att yvas över, även om perspektivskiftet bland skurk/hjältenationerna känns friskt. Boken berättas ur tyskt perspektiv och engelsmännen framställs som brutala skitstövlar jämfört med tyskarnas fredliga och allmänt populära kolonialäventyr.
Man skulle kunna raljera över hjältarnas ganska platta karaktärer. Två av tre bröder ställs inför utmaningar, de löser dem, blir hjältar och tjänar storkovan. De är starka och snygga och ädla i sina sinnen. Den tredje brodern försvinner till London för att ägna sig åt homosexuell kärlek, men förväntas återvända i nästa bok. Förhoppningsvis kan de för tiden sociala implikationerna av den tredje broderns kärleksliv skapa en viss dynamik.
Jag brukar gilla Jan Guillous böcker och har nog läst de flesta. Språket är rakt och effektivt och saknar man lyriken får man väl blanda upp med lite Edith Södergran på nattygsbordet. Guillou slarvar sällan med researchen och Brobyggarna verkar inte vara något undantag. Många detaljer målar en intressant bild av hur livet var i början av förra seklet och med tanke på den väntade fortsättningen känns det som en god idé att stifta bekantskap med bröderna Lauritzen.
Betyget blir 3 förlagda läsglasögon av 5.
---
Man kan inte låta bli att jämföra Guillou med en brittisk författare vid namn Ken Follet. Han har också skrivit historier om spioner och om medeltiden. Han har dessutom skrivit en bok som utkom inför förra julen, med vilken Brobyggarna har stora likheter: Giganternas fall.
Tiden innan och under första världskriget skildras även i den genom enskilda människors liv. Den rör dessutom på ett närmare sätt de politiska skeendena bakom kriget, personporträtten är mer intressanta och historien innehåller överlag mer dramatik. Giganternas fall är helt enkelt ett nummer större.
Etiketter: bokrecension
1 Comments:
Håller helt med. Är i och för sig bara halvvägs. Det är en utmärkt godnattsaga i ljudboksformat dessutom. Som du säger gedigen research, lagom slätt tempo och till slut somnar man alltid :)
Skicka en kommentar
<< Home