onsdag, januari 17, 2007

Sofia fick rätt mot HRF i oberoende granskning!

Breaking News: Goda nyheter, alla som värnar villkoren på wild'n'fresh!

Ella Niia och alla andra på HRF kan andas ut! Den oberoende granskningen visade sig att deras farhågor lyckligtvis var obefogade. Villkoren för de anställda, för vilkas väl och ve man verkligen brinner på HRF, var på 9 punkter av 10 minst lika bra som kollektivavtalet.

Den 10:e punkten och den som visade sig sämre var att det försäkringsbolag som wild'n'fresh har haft kontrakt hade något sämre villkor på någon punkt. Det har man nu åtgärdad genom att teckna en kompletterande försäkring hos försäkringscentralaktiebolaget Fora.

Det var väl skönt! Skicka hem blockadvakterna nu med princessbakelser som tack för ett bra jobb (fastän det visade sig vara i onödan). Hejdå! Vi ses nästa gång ni bestämmer er för att krossa en oskyldig småföretagare.

Update: Läs hela rapporten här.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Skönt! Hoppas verkligen media "hugger" på detta och ger HRF rejält med offentlig (och befogad) kritik.

Egentligen spelar det ingen roll om Sofia gav bättre / lika villkor som kollektivavtalet. Facket bör inte ha rättighet att trakassera och förfölja en företagare där anställda och arbetsgivare är överrens...

5:39 em  
Blogger Jonathan Robertsson said...

Visserligen tråkigt för ägarinnan, eftersom folk äter sallad hos henne i protest mot fackets fasoner. Men i och för sig innebär det en lättnad för dom anställda på 2 plan: Dom kommer få bättre arbetsro (slippa fackets fasoner) och dom kommer inte behöva hetslaga sallad till alla som hetsäter i protest
(Det vill säga OM facket nu drar, istället för att fortfarande kämpa för lägre lön för dom anställda!)

10:13 em  
Anonymous Anonym said...

Ok. Två saker.

1. Rapporten från CRM är inte "oberoende". CRM är en högerorganisation som vill ha borgerlig politik i Sverige. Rapporten de ger är partisk, inget annat.

2. CRM har ju helt gått på ägarens linje och litat på att hon ger sina anställda OB-ersättning, extra ledighetsdagar, föräldralön, matförmåner eller helglön om de skulle kräva det. Det går inte att säga att hennes villkor är bättre än kollektivavtalets bara för att hon påstår att det är så.

Ibland är ni högerbloggare bara för söta i era försök att basha facket. Ni tar till minsta lilla halmstrå och sedan länkar ni till varandra.

11:12 em  
Blogger Magnus Persson said...

Mattias: Som det ser ut i dagsläget och vad jag vet överskådlig framtid, skulle de anställda ju inte kunna kräva en enda av de saker du påstår att de förvägras, ens med kollektivavtal...

12:25 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Tjena Mattias!

Så man kan inte jobba med något om man har haft ett politiskt engagemang någon gång?

Niklas Nordström jobbar på Prime. Är det automatiskt en "vänsterbyrå"?

Jenny Lindahl jobbar på Hill&Knowlton är det en kommunistbyrå?

Om du bryr dig om att läsa om Centrum för Rättvisa och deras fall, så ser du att de nyligen drivit ett fall mot bland andra arbetsgivarorganisationen Almega. Borde väl kanske tyda på att man inte har några särskilda lojaliteter förutom dem de säger sig ha.

Jag tror faktiskt att man kan anta att deras integritet är oklanderlig.

Och att misstänka att Mannheimer Swartlings arbetsrättsexpert lånar sig till opinionsbildning är en jävligt allvarlig anklagelse. Jag föreslår att du anmäler händelsen till advokatsamfundet om du misstänker att undersökningen inte gått rätt till. (enligt vad jag förstår är juristen i fråga flitigt anlitad av både fack och arbetsgivare och har ett allmänt gott renommé)

Det märks att argumenten inte riktigt håller längre och ni kan göra två saker. Antingen (det hedervärda) erkänna att ni har haft fel och be om ursäkt, eller det lite lättare alternativet, låta det vara och hoppas på att hela affären faller i glömska så snabbt som möjligt.

(Men tack för kommentaren! :-) )

9:10 fm  
Anonymous Anonym said...

Johan: Är det så här naiv eller låtsas du bara?

CRM är en avknoppning från Timbro och det är klart som tusan att de har en borgerlig eller åtminstone en liberal agenda. Inget fel med det naturligtvis, men det vore hedervärt om de åtminstone kunde erkänna det.

Att CRM är en borgerlig organisation diskvalificerar dem naturligtvis inte från att skriva bra rapporter. Men det är väldigt slående hur deras borgerliga grundsyn slår igenom i rapporten om Wild'n Fresh

10:22 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Har du läst rapporten? Finns det någonting i den som du tycker att man bör ifrågasätta?

Centrum för rättvisa verkar, enligt min bedömning arbeta med ett ärligt och äkta engagemang mot vad man upplever som orättvisor. (Sprunget ur timbro, eller ej... det vet jag ingenting om)

De tar inte emot bidrag från någon organisation, enligt dem själva i alla fall och vem som helst som känner sig orättvist behandlad kan be dem om hjälp att driva sin sak.

Menmen... lite högervriden som man är, kanske vi ser saker på olika sätt...

10:28 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har redogjort för vilka problem jag ser med rapporten.

Men visst det är klart att även CRM drivs av ett "ärligt och äkta engagemang mot vad man upplever som orättvisor." Men för den sakens skull går det inte att kalla dem "oberoende".

10:39 fm  
Anonymous Anonym said...

"Men för den sakens skull går det inte att kalla dem "oberoende". "

Ungefär som att det inte går att kalla fackets åtgärder "demokratiska" heller...

Svenska modellen bygger på förtryck och utpressning mot personer som försöker skapa välfärd, arbetstillfällen och kanske (gud förbjude) tjäna pengar på sitt slit.

I vänsterpolitiken finns det ingen morot för entrepenörer och andra företagsamma människor att bygga upp verksamheter som skapar arbetstillfällen, välfärd och livsglädje.

11:14 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag hoppas Sofia har ork att stå på sig.
Bengt

6:33 em  
Anonymous Anonym said...

Fy fan vilken hopplös dynga. Orkade bara läsa de 3 första punkterna i Mannheimers "rapport".

De tre första punkterna:

1. Lönen enligt k-avtal lägre än lönen på Wild´n Fresh.

Suck: Alla som vet nåt om arbetsrätt vet att k-avtalet är ett lönegolv, eller en minimilön if you will. På den absoluta majoriteten av arbetsplatser har man högre lön än k-avtalet. Kollektivavtalad lön läses alltså som absolut minsta tillåtna lön inom en bransch. Inget annat. Att Wild n´ Fresh har högre lön än avtalet är alltså inget extra förmånligt eller så, det har i stort sett alla.

2. Övertidsersättning har
hittills inte aktualiserats för någon av de anställda hos bolaget. Om så skulle bli fallet avser
Wild ’n Fresh dock, enligt uppgift, att tillämpa de villkor avseende övertidsersättning som
följer av det vid var tid gällande Kollektivavtalet.

Suck: Vadå "enligt uppgift"? Vad man säger är alltså att "visserligen har vi inte avtalat om att våra anställda har rätt till övertidersättning, men om den situationen skulle dyka upp lovar vi att de ska få övertidsersättning".

Låter det betryggande? Vi byter avtalssituation för att illustrera. Du ska köpa bil. Bilen som du vill köpa saknar ratt. Du är beredd att köpa bilen men vill att köpeavtalet ska innehålla en klausul där bilfirman lovar att förse bilen med en ratt inom en månad efter köpet. Om bilfirman då säger att "nej en sådan formulering vill vi inte ha i avtalet, men vi kan looova att du ska få en ratt".

Skulle du tycka att det var bättre, sämre eller lika bra att rattöverenskommelsen kommer med i avtalet? Just det.

3. OB-ersättning har hittills inte aktualiserats för någon av de anställda hos Wild ’n Fresh. Om så skulle bli fallet framöver avser Wild ’n Fresh dock, enligt uppgift, att tillämpa de villkor avseende OB-ersättning som följer av det vid var tid gällande Kollektivavtalet.

Suck: Se kommentaren ovan.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Mannheimers rapport är dikt och förbannad lögn. Som vanligt när man ska svartmåla saker och ting.

1:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home