måndag, mars 24, 2008

(s)-lösning på nyföretagandet: Bidragsberoende

Staten ska hålla dig i handen från vaggan till graven. Det är en institutionell konstruktion som har bidragit till att göra socialdemokratin framgångsrik.

Som medborgare ska man inte betrakta sina pengar som sina, utan det som man tjänar ska in till statskassan och sedan delas ut av en stat som därför ska anses god.

Alla ska känna sig beroende av Den Goda Staten.

Nu har turen kommit till egenföretagarna. En grupp som har hamnat i kläm mellan systemen.

Sossarna har ett patentsvar på allt. Bidrag. Tydligen har de nu förstått att högskattesamhället har skapat stora problem för just de som ska skapa framtidens arbetsplatser.

Sjukdomsinsikten i sig är välkommen, men behandlingen är helt fel och utsätter patienten för stor fara.

Man startar företag för att man tror på sin idé. Att man kan skapa något som är ekonomiskt sunt och att det såsmåningom kan bli något som ger många människor sin utkomst. Något som tillför det allra mest nödvändiga till varje samhälle: Nya pengar.

Att göra företagare bidragsberoende snedvrider hela företagandet. Människor kommer att använda sin entreprenörsanda till att bli skickliga bidragssökare, snarare än på sin verksamhet.

Med potentiellt ytterligt allvarliga konsekvenser för nyföretagandets inriktning och utveckling. Marknaden är hård. Vissa företagsidéer håller inte och då får man prova nåt annat.

Att hålla företag under armarna som inte fungerar av sig själva leder inte till något gott.

En bättre idé vore att se över skatterna.

Så gott som alla företagare upplever att skatterna är oproportionerligt höga och anledningen till det är kanske att man som egenföretagare ser alla skatter på ett helt annat sätt. Inte bara löneskatten, utan även arbetsgivar- och egenavgifter ska betalas. (och momsen)

Vad som är särskilt ruttet med egenavgifterna är att man betalar för välfärdssystem som man i praktiken aldrig kan utnyttja. En egenföretagare KAN ofta inte vara borta från marknaden oavsett anledning.

Bättre vore att låta egenföretagarna behålla de pengarna och hitta egna försäkringsalternativ som de tycker passar bäst för just dem och deras företag.

Update: I kommentarsfältet uppmärksammas en DN-artikel som i rubriken antyder att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin skulle yvas övermåttan över s-förslaget om bidragsföretagande och det får ju vem som helst att tänka wtf. Men i artikeln framgår att vad som Sven-Otto tycker är bra tydligen är att socialdemokraterna nu verkar förstå att det är absolut livsnödvändigt att det finns fler företag som växer. Och det kan man väl hålla med om...

Etiketter: , , ,

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Man kan lugnt påstå att vi är fullkomligt ense..
Sossar begriper inte företagande, deras partiledare allra minst.
Kommer ett förslag som berör företagande från (s) så är det allena med baktanken att "här vi lissom kreva in mera stålar asså"

Alltid: "dina pengar är våra, (s), pengar."
/GGG

11:39 fm  
Blogger Johan Brunzell said...

Littorin verkar inte heller förstå sig på företagande.
Enligt Dn så gillar han förslaget.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=754445&rss=1399

Skrämmande!!

4:41 em  
Anonymous Anonym said...

Littorin är inte 100% stabil alla gånger... :-/

5:30 em  
Anonymous Anonym said...

Oavsett vad man tycker om socialförsäkringar är de inte bidrag. De är försäkringar som man betalar själv även om de hanteras av staten. Ärligare retorik efterlyses desperat.

7:22 em  
Anonymous Anonym said...

Socialförsäkringar är väl toppen om de går att använda. Problemet är att det är väldigt svårt att göra det för företagare.

När är man egentligen arbetslös som företagare? Räcker det med att ha risig orderingång? Vem avgör om du genomfört tillräckligt många säljsamtal?

S-förslaget är en retorisk produkt utan vare sig innehåll eller finansiering och det skapar fler problem än det löser.

7:59 em  
Anonymous Anonym said...

Have I told you, that I love you!?

Jag kunde inte sagt detta bättre själv!

Tack puss hej!

3:28 fm  
Anonymous Anonym said...

Rätt! staten ska inte gå in och ge människor allmosor i onödan. Socialörsäkringar däremotär nödvändiga men de kallas inte bidrag. Avskaffa alla onödiga bidrag typ: vårdnadsbidraget, bidrag till hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonusbidraget, miljöbilsbidraget och alla andra bdrag typ bidrag om du klarar din sfi fort, bidrag till... med flera.....

8:05 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Puss kan du va själv! ;-P

11:29 fm  
Blogger PGW said...

Mycket klokt!

Jag vet inte hur jag ska göra, ska jag ta någon liten deltidstjänst parallellt med firman, det kanske kan bli lönsamt för mig? Spärra upp mina blå och begära bidrag och inte jobbat så infernaliskt på att firman ska gå bra? Får jag bidrag så behöver jag ju inte se till att firman går bra, då kan jag ha det som någon slags lönsam hobbyverksamhet som jag med jämna mellanrum intygar att jag ska utveckla.

Men suck, det där förslaget är ju inte klokt på en fläck!

5:07 em  
Anonymous Anonym said...

"Rätt! staten ska inte gå in och ge människor allmosor i onödan. Socialörsäkringar däremotär nödvändiga men de kallas inte bidrag. Avskaffa alla onödiga bidrag typ: vårdnadsbidraget, bidrag till hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonusbidraget, miljöbilsbidraget och alla andra bdrag typ bidrag om du klarar din sfi fort, bidrag till... med flera....."
-----
Summerar utmärkt mina tankar. "Bidragsberoende" och "bidragsfusk" i borgerlig mening är inte ett stort samhällsproblem. Det är däremot det borgerliga blockets brist på planering för social rättvisa.

Men för att för omväxlings skull hålla med bloggaren om något, vill jag dock instämma i att Socialdemokraterna och Vänstern måste skärpa sig när det gäller företagens villkor, i synnerhet småföretagarnas. För att socialismen ska fungera krävs att marknaden ingår i ekvationen. Och den börjar inte enkom hos anställda arbetare, utan även hos driftiga entreprenörer.

5:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home