fredag, april 18, 2008

Mjuka marknadshyror, tack!

Fredrick Federley har ägnat de senaste timmarna till att debattera marknadshyror i olika media. Missade gårdagens SVT Debatt, men hörde på radion i morse.

Regeringen har bett om en utredning om hur hyresmarknaden ska fungera i framtiden och nu är det tydligen klart.

Utredningsresultatet är en stor besvikelse. Det konserverar ett i grunden dåligt, ineffektivt och orättvist system för hyressättning.

Häromdagen avslutade vi disktriksstämman i Centerpartiet i Stockholms Stad och bland annat fattade vi beslut om ett nytt (jäkligt bra) bostadspolitiskt program. Det omfattade bland annat en övergång från dagens hyressättningssystem till vad som i processgruppens rapport kallas "mjuka marknadshyror".

Det mjuka i marknadshyrorna är att inga befintliga kontrakt kommer att omfattas av marknadsmässig prissättning, vilket kanske inte är 100% rättvist, men ändå rimligt. Människor har flyttat in i sin hyreslägenhet under en viss förutsättning för hur hyrorna bestäms.

Nya kontrakt, däremot, blir en fråga helt mellan hyresvärd och hyresgäst.

Det är rimligt, rättvist och effektivt.

Läste på Dyslesbiskt-bloggen en strålande argumentation för marknadshyror som varmt rekommenderas. Särskilt till dem som vurmar för den reglerade modellen.

Läs.

Begrunda.

Tänk om. ;-)

Etiketter: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej

Vill först tacka för en trevlig blogg - läser den med stor glädje dagligen.

Håller med i stort och är för marknadshyror och tycker att centerns förslag är bättre än utredningens, dock finns ett litet moln på himlen: om man gör så att de gamla hyrorna finns kvar på befintliga kontrakt och inte omförhandlas förrän dom byter ägare - finns det inte risk att man ytterligare ger incitament för att "hålla på" kontraktet. Detta leder just till det som vi vill motverka, nämligen svartköp, andra- och tredjehandsuthyrning, lägenheter via kontakter osv.?

Det som jag reagerade på mest under "debatt" vad damen som bodde i en 2:a på Avenyn här i Göteborg, med en hyra på 4800:- Hon var ju helt förtvivlad över att hyran kanske skulle höjas - att man är så förbenat trångsynt att man inte inser att hon är en av de mest privilegierade personerna i Göteborg. Skall snart flytta till en hyfsat likvärdig bostadsrätt: månadskostnad 7600:- (netto)

9:56 fm  

Skicka en kommentar

<< Home