torsdag, juli 31, 2008

Vänsterns skuld i FRA-frågan

Bloggen Bent är förbannad på att vänstern kommer undan väldigt lätt med sin skuld i hela FRA-eländet. Med all rätt.

Bent påtalar konstitutionens brist på medel att stoppa lagar som underminerar medborgarnas fri- och rättigheter. En brist som hör samman med vänsterns prioriteringar i grundlagsfrågor.

Socialdemokraterna har inget intresse i att medverka till än ändring, och varför skulle de det? Regeringsformen är ju konstruerad för dem. I 1968 års riksdag hade man egen majoritet. Hela grundlagskonstruktionen var naturligtvis tillkommen för att göra det smidigt att regera för vad man då trodde skulle vara Regeringspartiet för överskådlig framtid.

Man får inte heller glömma att lagen är en konstruktion som kom till under socialdemokratiskt styre, utan protester från vare sig vänsterpartiet eller miljöpartiet.

Men det är ju lätt att snacka.

Etiketter: , ,

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visst, sossarna har ett gigantiskt ansvar, och v och mp kunde kanske ha varit mer alerta under Bodströmeran. Men högerns skuld är i mina ögon än större eftersom den ständigt ljög om sitt engagemang för frihet och integritet och faktiskt röstade igenom lagen. Det är viktigt att nu sätta press på Sahlin så att hon inte stannar i Bodströmianismen, men alliansen kan inte ursäktas av vad sossarna gjort.
/Leffe

7:59 em  
Blogger Wille said...

Jag tycker nog att vi kan låta by-gones be by-gones i denna fråga vad gäller höger-vänster skuld, det är trots allt en fråga som förenar de flesta över hela skalan, så gör inte parti- eller blockpolitik av det.

Låt INGET parti komma undan med sin skuld i frågan, höger eller vänster, men håll inte heller på och tjafsa om skuld när det gäller folk som vill bli av med lagen.

10:18 em  
Anonymous Anonym said...

Instämmer med Wille. Även om det är svårt att smälta att företrädare för liberala partier faktiskt röstade för lagen.









http://www.oberoendesocialliberal.blogspot.com/

12:25 fm  
Blogger Hampus Eckerman said...

Utan protest från de borgerliga partierna antar jag att du syftar på? Det var nämligen en blocköverskridande överenskommelse. Fast man kan ju inte begära att alla ska ha några historiekunskaper.

För riktigt, riktigt korkat blir följande uttalande:

"Man får inte heller glömma att lagen är en konstruktion som kom till under socialdemokratiskt styre, utan protester från vare sig vänsterpartiet eller miljöpartiet."

Hur tusan skulle miljöpartiet, som inte bildades förrän 13 år, senare kunnat protestera?

Som sagt är det lätt att snacka.

7:44 fm  
Blogger Hampus Eckerman said...

Såvida du inte syftar på FRA-lagen som stötte på stora protester från vänstern och miljöpartiet och sedan stoppades i en låda tills borgarna tog upp den.

7:45 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag menade naturligtvis FRA-lagen och det var på INGET sätt så att att stödpartierna såg till att lagen "stoppades i en låda".

Som vanligt när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik söker (s) överenskommelser med främst moderaterna.

Dels för att få breda och därmed långsiktiga underlag för politiken.

Dels för att vänsterpartierna i många stycken har en helt galen syn på utrikespolitiken med ursäktande av terror, diktaturkramande och krav på att vi av någon outgrunlig anledning ska låta bli att samarbeta i sådana frågor med våra europeiska grannar inom ramen för EU.

Hade man verkligen tyckt att frågan varit så allvarlig som man nu gör gällande hade man kunna sätta hårt mot hårt i budgetförhandlingarna. Men det gjorde man alltså inte.

9:52 fm  
Blogger Hampus Eckerman said...

Fast nu blandar du äpplen och bananer. Nyss sa du att det inte kom några protester från miljöparti och vänsterparti vilket det givetvis gjorde.

Och givetvis röstades inte lagen igenom under tidigare regeringen heller, den bordlades (stoppades i en låda). Tills den nuvarande diktaturkramande regeringen plockade upp den.

Är det inte lite löjligt att lägga skulden på de som *inte* röstade igenom lagen?

11:18 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Men frågan BORDLADES INTE!

(Ifrån VAD menar du att frågan "bordlades"?)

Den bereddes med oförminskad styrka av försvarsdepartementets opolitiska tjänstemän och i dec 2006 var det dags att ta förslaget till den politiska processen.

Den hamnade då i samordningen (eftersom vi har en flerpartiregering) och respektive partis förhandlare sökte och fick mandat från sina respektive riksdagsgrupper att komma överens.

Tyvärr gjorde man det, utan att ta tillräcklig hänsyn till de - enligt min mening - oproportionerligt stora inskränkningar av den personliga integriteten.

Hade vi haft en socialdemokratisk regering hade förhandlingarna ägt rum på ungefär samma sätt med tänkbara samarbetspartners i den aktuella frågan, men inte genom ett samordningskansli. Med all sannolikhet hade lagen då röstats igenom redan förra året, helt utan de tillägg som (visserligen otillräckliga) kommit till för att minska risken för missbruk och ändamålsglidning.

Majoriteten i den voteringen hade då med all rimlighet bestått av s med stöd av m + kd. v + mp hade antagligen avstått och c + fp hade röstat nej.

11:59 fm  
Blogger Hampus Eckerman said...

Allt det där är bara panikartade och ängsliga spekulationer från din sida. Du vet att ett förslag kom fram hos socialdemokraterna. Som de inte drev igenom för att det var undermåligt. Vi vet inte om de skulle dragit igenom det nuvarande.

Det vi vet är att de borgerliga partierna valde att rösta igenom förslaget. Skulden ligger utan tvekan hos de som röstade ja. Var du än i ren desperation försöker lägga den.

Extra fånigt blir dina attacker mot miljöpartiet och vänsterpartiet som konsekvent varit emot FRA-lagen. Den som tror att de skulle vara för den efter IB-affären har inte mycket i huvudet.

10:33 em  
Blogger Hampus Eckerman said...

Och för att konkretisera, läs gärna här. Se vilka som är för. Se vilka som är mot:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:130#anf95

10:38 em  
Anonymous Anonym said...

vänster- och miljöpartierna är båda vänsterpopulistiska partier. Deras syn på utrikespolitiken och säkerhetspolitiken är en katastrof. Mlijöpartiet hade t ex någon skön idé om gerillaförsvar mitt under brinnande kallt krig. Vänsterpartiet har väl varit en smula bättre, även om de har en historia med att sympatisera mer med våra fiender än med våra vänner. Det är en jäkla röta att socialdemokratin har haft den goda smaken att göra upp med borgarna när det gäller så viktiga saker.

11:14 em  
Blogger Johan, PL&C said...

hihihi... "panikartade"?

Jo, jag tackar jag... :-D

Ett klargörande är dock på sin plats:

Allianspartierna är på inget sätt utan skuld! De bär den största.

MEN! Vad inlägget handlar om är hur lätt vänstern kommer undan från sin del av skulden.

Det finns massor som skulle kunna ha gjorts... Från opinionsbildning till krav i budgetförhandlingar.

Inget av det skedde, varför det är rimligt att misstänka att de stora orden som nu används i debatten egentligen är ganska tomma.

10:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home