söndag, augusti 24, 2008

Björklund i statistiksyltburken

Att verksamhet som drivs i privat regi och marknadsutsatt är effektivare än annan är självklart för alla som sett båda sidor.

Det var en hel del knot från den vänstervridan och marknadsskeptiska kultureliten när public serviceradion skulle omorganiseras till att använda privata produktionsbolag runt om i landet, men faktum är att det blir bättre.

Idag sände P1 ett program - producerat av just ett sådant privat företag - som granskat Jan Björklunds påståenden om den svenska skolans uselhet.

Att skolan måste bli bättre och bredare för att passa fler inlärningsstilar och intelligenstyper är solklart, men de siffror som Jan Björklund lutat sig mot i många år visar sig felaktigt (och faktiskt bedrägligt) använda.

I vanliga fall är det riksfritt att göra så. För Göran Persson var det i det närmaste en politisk affärsidé att med eftertryck stapla "fakta" på varandra, utan att någonsin bli ifrågasatt eller granskad.

Man kom undan med det.

Men dagens radioinslag kanske är ett tecken på att det håller på att förändras. Marknadens kraft tas tillvara för att göra den politiska journalistiken bättre. Mer granskande public service för pengarna, helt enkelt.

Det gör också politiken bättre, vilket gynnar oss alla.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger Emil said...

Man kan inte annat än hoppas på att du har rätt i detta. Ett koppel granskande journalister som går igenom alla grundlösa påståenden Mona Sahlin slänger omkring sig skulle väl (i alla fall i vilket annat land som helst) driva S till upplösningens brant. Tyvärr har jag inga stora förhoppningar om att detta skall ske

2:37 em  
Anonymous Anonym said...

Det är för mig obegripligt hur många lögner och grovt skeva bilder av verkligheten som politiker kan måla upp och komma undan med det.

Varför ställs de inte till svars av journalister som jämför politikers uttalanden med offentlig statistik och fakta?

10:53 em  
Anonymous Anonym said...

Det är företrädesvis för att huvuddelen av den politiska journalistiken har utgått från SR och SVT.

De är gigantiska organisationer där allt annat än den rena verksamheten verkar viktig.

Man har helt enkelt inte tid mellan fackliga möten, utvecklingskurser, skridskoföreningen, vab, omorganisationer, etc etc...

9:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home