tisdag, februari 10, 2009

Kabelavhuggning och klimatnationalism

Svenska naturskyddsföreningens Svante Axelsson sågar Mona Sahlins senaste genidrag vid fotknölarna. Och på goda grunder... Hur tänker hon?

Förutom det faktum att protektionism alltid är av ondo rent ekonomiskt skulle kabelavhuggningspolitiken få en rad mycket allvarliga konsekvenser.

Svensk elproduktion är så gott som klimatneutral och ännu bättre blir det ju med regeringens politik. Att exportera det vi själva inte hinner göra av med är bra för Sveriges ekonomi och bra för miljön på ett globalt plan.

Eller vill Mona Sahlin att balterna ska vara utlämnade åt kolkraft eller rysk fossilgas? Eller ska man klämma den sista musten ur Ignalina? Förlåt mig, men det låter inte sådär vidare värst miljöbra.

Vindkraften är i högsta grad beroende av integrerade transmissionssystem för att utjämna väderberoende effektskillnader. Dessutom delas kostnaderna för havsbaserade kraftverk med överföringskablarna. (Upp till 30% av kostnaderna för att bygga vindkraft till havs är kabeldragningen till och mellan aggregaten.) Stoppas överföringsförbindelserna påverkas kostnaden för havsbaserad vindkraft på ett högst dramatiskt sätt.

Ett obegripligt knasigt utspel...

Varför inte bara säga att regeringens energiöverenskommelse faktiskt är helt OK och ansluta sig till den?

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Citat: "Att exportera det vi själva inte hinner göra av med är bra för Sveriges ekonomi och bra för miljön på ett globalt plan."

Skitsnack! Det vi inte hinner göra av med? Vi importerar från Danmarks kolkraftsverk, samt från östeuropa vid olika tillfällen, samt att vattenmagasinen ofta är skrämmande låga.
Det enda som kommer att hända är att våra egna kostnader för hushålls-el kommer att stiga till Europeiska nivåer!
Hur bra är det för svenska familjer?

6:22 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Ska vi sätta upp ett exportförbud mot volvobilar också, och hoppas på att de blir billigare på så vis?

Det där håller inte och du vet om det.

6:57 em  
Blogger Emil said...

Anders M,

Korrekt att vi importerar vid olika tillfällen när vårt eget system inte kan leva upp till efterfrågan men vi exporterar vid andra tillfällen när vi producerar mer än efterfrågan. Vad är det för fel på detta? Om vi inte exporterar kan vi rimligtvis inte begära att få importera heller vilket innebär att vi kommer att ha problem att trygga tillgången när vi behöver göra det, typ när det är kallt. Hur bra är det för svenska familjer?

Hur i hela friden kan det faktum att vi inte alltid kan trygga vår egen energiförsörjning vara ett argument för att vi inte skall handla med utlandet?

Vidare, om man rör sig mot förnyelsebara källor så blir ju säsongseffekterna ännu större, man kan ju inte lagra sol och vind. Att bara låta den gå till spillo verkar ju vara en jättebra idé

6:34 fm  

Skicka en kommentar

<< Home