onsdag, februari 18, 2009

Tuffa tider kräver tuffa beslutsfattare

Det är ju tappert av Maud Olofsson att ställa sig i Aktuellt och svara på frågor från oroliga Saabmedarbetare direkt på länk från Trollhättan.

Men det är ju en diskussion med helt skeva perspektiv. En näringsminister måste naturligtvis argumentera för en långsiktigt klok politik som möjliggör varaktig tillväxt. Det innebär ibland att gammalt måste lämna plats för nytt. Någon som riskerar att förlora jobbet ger naturligtvis blanka fan i vad som är långsiktigt hållbart för samhället som helhet och i synnerhet om detta gamla är det man får sin utkomst ifrån.

Märkligt upplägg av Aktuellt, kan tyckas, men faktiskt bara ett i en lång rad exempel på hur svag förståelsen är för marknadsekonomi i vårt land i allmänhet och bland journalister i synnerhet. Man har helt enkelt inte grepp om var politiken slutar och människan börjar.

Första frågan exemplifierar ju hela problemet. En Saabanställd är upprörd för att Maud Olofsson inte vill köpa Saab och frågar vad hon tycker om varumärket. Den frågan borde han ha ställt till alla som köper bil!

Uppenbarligen är inte tillräckligt många beredda att betala tillräckligt mycket för en Saab för att det ska vara lönsamt att bygga dem i Trollhättan. Tuff skit och hårda papper, men så är det.

Gör det bättre och billigare, eller gör något annat.

---------------------

Metallfacket rasar och har sig, men Expressen ställer ju den uppenbara frågan: Varför köper inte facket Saab då? Touché...

Etiketter: , , ,