onsdag, mars 18, 2009

TV4 kör på grund om bonusar och byggjobbare

TV4's nyheter bjöd idag på ett riktigt idiotinslag. Mot bakgrund av de senaste tidernas diskussioner kring bonusar, hade Maud Olofsson tillfrågats om rörliga och resultatbaserade löner. På det hade hon svarat att hon inte tyckte att de skulle förbjudas, vilket är helt rimligt.

Byggjobbare och sopåkare är yrken som ofta har någon rörlig del. Det är klokt. Det sätter fart på byggena och gör att alla tjänar på att man anstränger sig lite extra.

Det är en klokt av näringsminstern att inte avfärda resultatbaserade löner. Det är väl bättre, även för statliga bolag, att människor får bra pröjs när de presterar goda resultat och att de inte får de när de inte gör det.

Detta vänds till något helt annat av tv-reportern, som uppenbarligen söker en viss effekt. Byggjobbare tillfrågas om vad de tycker om att näringsminstern jämför deras ackordslöner med miljonbonusar och blir naturligtvis förbannade.

Detta sänds på nyheterna kl 22 utan vidare kommentarer. Ett riktigt jävla lågvattenmärke och en påminnelse om att hålla sig till SVT. De kan visserligen emellanåt kännas väldigt vänstervridna, men har åtminstone vissa mentala spärrar mot rent antiintellektuella effektsökerier.

Etiketter: