tisdag, mars 10, 2009

Vad är alkofobikernas problem?

Jag har ganska svårt för den svenska alkoholpolitiken. Jag kan på sätt och vis köpa att man i något slags uttryck av gammaldags socialdemokratisk "välvilja" vill hindra folk från att supa för mycket, även om jag personligen anser att det är något man måste ta ansvar för själv som vuxen människa.

För att få serveringstillstånd måste man tydligen förutom dryck även erbjuda mat. Det är en hållning som utgår från att alkoholhaltiga drycker endast ska brukas som måltidsdryck.

Faktum är ändå att ganska många emellanåt går ut bara för att ta ett glas eller två (eller sju). Har detta gått förbudsivrarna förbi?

Det är små uppluckringar på gång och man får väl vara glad för det lilla. Bland annat ska tydligen sushirestauranger kunna få serveringstillstånd. Man kan verkligen fråga sig varför alkofobikerna föredrar öl och vin på pizzerior framför sushihak?

Det har länge varit tal om gårdsförsäljning. Alltså, där lokala producenter ska kunna sälja sina varor till besökare, även om produkterna skulle råka innehålla alkohol.

Varför detta dröjer är svårt att veta, men det är inte desto mindre sjukt. Tror verkligen någon att det är en fara för folkhälsan om folk får handla direkt vid produktionsstället? Självklart måste samma regler gälla som för att köpa på systemet och det är faktiskt svårt att tänka sig att folk som ämnar supa sig till extra uppmärksamhet från socialpersonal åker till Närikes Kulturbryggeri och köper en låda "Kaggen" StormaktsPorter för 160 spänn stycket och sänker dem på ett bräde.

Det finns en bubblande livsmedelskultur i Sverige som bara väntar på att bli förlöst. Gårdsförsäljning är en viktig början. Vilka hindren än anses vara, måste de ju gå att lösa?

-----------------------

Svenskt vin! Antagligen knappast värt pengarna som vin betraktat, men ändå lite koolt!

Etiketter: , , , ,