lördag, juli 11, 2009

Myggplågan i centerhänder på torsdag

Igår kunde man höra en liten debatt mellan en representant för Naturvårdsverket och en kille från Nedre Dalvälvens Utvecklingsbolag på Studio Ett.

I enlighet med "försiktighetsprincipen" har inte Naturvårdsverket vilja tillåta bekämpning mot myggplågan i år, men igår kom så en öppning. Naturvårdsverket ändrar sig (efter massivt tryck, det lönar sig att debattera). Det hela avgörs av regeringen på torsdag i nästa vecka.

Detta är så typiskt. Storstadens "miljövänner" har en teoretisk syn på naturen och ekologin, men har med all rimlighet inte varit i Österfärnebotrakten under myggsäsong.

I Österfärnebo/Gysinge/Tärnssjötrakterna påbörjades bekämpning för några år sedan då myggplågan tvingade sommargäster och fastboende inomhus. Tamboskap stressades ihjäl och en cirkus som hade tänkt uppträda fick fly hals över huvud.

Det är också oklart hur det onaturliga myggbeståndet påverkar viltet.

Av lätt insedda skäl vill man fortsätta med den lyckosamma begränsningen av myggbeståndet.

Det bekämpningsmedel som används, BTI, är biologiskt, träffsäkert och mycket skonsamt. Det är helt enkelt en bakteriecocktail som faktiskt finns naturligt i Nedre Dalälvsområdet och som i mygglarvernas mag-/tarmsystem bryts ner till ett kristalint endotoxin.

Myggor och knott är känsliga för BTI, men inga andra insekter (eller djur och växter) påverkas.

Medlet bryts ner helt och hållet på 24 timmar.

Tyskland är väl inte känt som världens mest miljömedvetna land, men där har man använt BTI sedan 1978. Långtidseffekter borde alltså ha kunnat påvisas genom studier av de tyska förhållandena.

Kanada tar sitt miljöarbete på högsta allvar. Även där används BTI med såväl ansvar som framgång.

Detta är verkligen en centerfråga. Miljöministern är naturligt inblandad, liksom rimligtvis jordbruksministern. Faktum är att det hela har styrning även inom Näringsministerns område. Besöksnäringen drabbas. Hårt. Sedan myggexplosionen har bara Gysinge Wärdshus fått avbokningar värda 400 000:- (läser jag i pappersupplagan av Gefle Dagblad)

Nästa torsdag får Centerregeringen visa sig från sin allra bästa sida och rädda djur och människor från den ilskna Aedes sticticus! Det kommer enbärsdrika och mesmersbullâ som tack!

--------------------

Läs mer om BTI på mygg.se

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Anonymous Stadscentern said...

DDT für alle! Skämt åsido, det är inte KLOKT att folk inte kan släppa ut sina barn. Naturvårdsverket borde få sina stjärtar insmorda med saft och nedsatta i ett jordgetingbo. Detta är inget att dividera om. Bort med myggen.

9:23 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hahaha... Poetiskt. :-)

10:25 em  
Anonymous Jonas Jansson said...

Alla som beslutar i frågan om besprutning eller inte borde ta och besöka gysinge/österfärnebo först för det är faktiskt helt ofattbart galet med mygg...

8:17 em  
Anonymous Dr M said...

För oss som växt upp/bott/bor i eller nära det aktuella området är det här en fullständig fars. Det är ju samma sak varenda år: Naturvårdverket m.fl. vill inte spruta, med följd att mygginvasionen kommer lika pålitligt som en socialdemokratisk skattehöjning. Så blir det av uppenbara skäl ett sabla liv på dem som drabbas, och myndigheterna tvingas backa det här året också. Börjar det inte bli dags att lära sig nu? Och kanske inse att det här är ett långtidsprojekt?

Vilket parti som helst som utlovar vett och sans i den här frågan kan räkna med ett antal röster från nedre Dalälven.

3:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home