fredag, augusti 21, 2009

Jobbskatteavdraget räcker till två-tre fackmedlemskap

Härom morgonen vaknade man till Ekots förstanyhet att facket förlorar medlemmar i parti och minut.

Utan att skjuta upp de röda glasögonen i pannan implicerade nyhetsförmedlingen LO's (och Socialdemokraternas) välkomponerade förklaring till detta, nämligen att det skulle vara regeringens fel.

Man vinklade det hela så att facket förlorat x antal medlemmar, sedan den dag det inte längre gick att dra av fackavgiften på deklarationen. Att facket även innan dess hållit en halveringstid som skulle få Marie Curie att andas fortare, fanns tydligen inte utrymme för att berätta.

Per Gudmunsson skriver det som alla tänker: visserligen förlorar den som vill vara fackansluten en liten slant på just den reformen. Men på en annan reform som samma regering infört ungefär samtidigt vinner samma person - fackföreningsbenägen eller ej - en rejäl slant genom jobbskatteavdraget.

I Gudmunssons exempel får man läsa att "ett vårdbiträde har fått en dryg tusenlapp mer kvar i plånboken – per månad" och att denna tusenlapp ju faktiskt räcker till att vara med i ett par-tre fackförbund, medlemskap i SAP och annat... (och varför inte en prenumeration på den socialistiska tidningen/annonsbladet Dagens Nyheter)

Men tydligen väljer folk "fel", när de får bestämma över sina egna pengar. Taskigt läge för LO och alla andra som envisas med att erbjuda något som folk inte vill ha till ett pris som ingen vill betala.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous Johanna said...

HÅller helt med dig. Facken suger. Men nu finns coola alternativ t facket. Eller en slags facket 2.0.
På jobb & Liv går pengarna till dig och din egen utveckling istället för till stora strejkkassor.

10:08 em  
Anonymous Rasmus said...

Var inne och kollade en repa på "jobb & liv", bevare oss om det är de som är facket 2.0!

Värsta sortens lurendrejeri skulle jag säga. Och dyrt som fasen om man behöver använda behöver sina "poäng" till t ex arbetsrättslig eller skatterättslig "rådgivning", som består av en juristbyrå utan en enda advokat en medelålder kring 25(gissningsvis nyexade jur.kander med provisionslön), samt en herre vid namn Urban som imponerande (och oroväckande) nog kan det mesta om "redovisning (bokföring, bokslut), deklaration och skatter, A-kassefrågor, debitering, försäkringar, personal, betalningsproblem, socialförsäkringar".

Jobb & liv kanske är ett "coolt alternativ" till facket men jag skulle nog hellre betala min gamla farmor för att få rådgivning om mitt proffesionella yrkesliv.

11:19 em  
Anonymous Rasmus said...

...och det första jag skulle be min farmor om hjälp med är min textredigering, ber om ursäkt för den slarviga texten (och stavningen) :=)

11:23 em  
Blogger Johan, PL&C said...

"Johanna": Det är är uppenbart att du spammar i kommentarsfälten på bloggar som du tror eller vet tycker att jobb - liv är ett vettig alternativ till ett fackmedlemskap.

Ganska okoolt faktiskt.

Jag har tidigare skrivit om er på ett positivt sätt, men kommer inte göra det igen förrän ni lärt er allmänt hyfs.

/Johan

4:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home